23-04-2013  Verladersorganisatie EVO brengt een naslagwerk uit waarin alle wetgeving over de tachograaf staat beschreven. Ruben Willems, EVO-beleidsadviseur en auteur van het boek, reikte vandaag het eerste exemplaar van ‘Alles over de tachograaf’ uit aan Jenny Thunnissen, inspecteur-generaal van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

EVO ontvangt jaarlijks duizenden vragen over de tachograaf, die de rij- en rusttijden van chauffeurs registreert. Het apparaat is verplicht voor ondernemers die gebruik maken van vracht- en bestelauto’s.Er zijn echter uitzonderingen. De meest voorkomende vraag die leden aan EVO stellen luidt dan ook: moet ik de tachograaf gebruiken? Dat er een roep is naar duidelijkheid over ‘de tacho’ blijkt ook uit de vraag naar het naslagwerk - in de afgelopen twee weken is het boek reeds 1500 keer besteld.

Wetgeving

Naast onduidelijkheid over de vraag of de tachograaf überhaupt gebruikt moet worden, zijn er meer vragen. Mag een chauffeur bijvoorbeeld zes dagen achter elkaar werken? Moet weekendrust verplicht in het weekend vallen? Wanneer begint, volgens de regels, een dag? Allemaal vraagstukken waar bedrijven en chauffeurs rekening mee moeten houden. Het tachograafboek geeft uitleg over deze (en vele andere) regels.

Het naslagwerk ‘Alles over de tachograaf’ is te bestellen via deze website.