21-01-2013  EVO kreeg de afgelopen dagen diverse vragen van leden over de wijzigingen in de regels rondom het B- en BE-rijbewijs die sinds 19 januari in werking zijn getreden. Om duidelijkheid te scheppen zet EVO de wijzigingen op een rij.

Allereerst is het belangrijk te weten dat alle mensen die vóór 19 januari 2013 het rijbewijs hebben gehaald, hun rechten behouden. Mensen die na deze datum hun rijbewijs halen hebben echter met onderstaande regels te maken.

B-rijbewijs

Met een B-rijbewijs mag een voertuig worden bestuurd van maximaal 3.500 kg toegestane maximale massa. Achter dit voertuig mag een aanhangwagen gekoppeld worden van 750 kilogram.

Het is toegestaan om een aanhangwagen zwaarder dan 750 kg mee te nemen. De voorwaarde is dan wel dat het totaal gewicht van de combinatie (voertuig en aanhangwagen) niet zwaarder is dan 3.500 kg.

Deze laatste regel geldt sinds afgelopen weekend overigens ook voor rijbewijshouders die al langer hun B-rijbewijs hebben.

BE-rijbewijs

Met een BE-rijbewijs mag een aanhangwagen of oplegger worden meegenomen die meer weegt dan 750 kilogram maar minder dan 3.500 kilogram.

Voor opleggers of middenasaanhangwagens is een uitzondering gemaakt. Deze opleggers kunnen namelijk gebruik maken van het laadvermogen van het trekkende voertuig. Hierdoor mogen de opleggers zwaarder zijn dan 3.500 kilogram, als het totaal gewicht van de combinatie maar niet zwaarder is dan 7.000 kilogram.

Aan dergelijke combinaties zijn twee eisen verbonden:

  1. Het trekkende voertuig mag niet zwaarder zijn dan 3.500 kilogram, inclusief het gebruik van het laadvermogen van het trekkende voertuig. 
    Dit wordt als volgt berekend: van het toegestane maximum massa trekkende voertuig wordt het massa rijklaar gewicht afgetrokken. De uitkomst hiervan is het maximale gewicht dat bij de oplegger mag worden opgeteld.
  2. De aslasten van de oplegger mogen niet boven de 3.500 kilogram uitkomen.