20-06-2016  De files nemen toe, dus het kabinet moet er alles aan doen om de drukte op de weg tegen te gaan, vinden EVO en Fenedex.

Vorige week publiceerde het kabinet de filecijfers voor de eerste helft van dit jaar. Doorgerekend zitten Nederlanders op jaarbasis samen nu 57,6 miljoen uur langer in hun auto, bestelauto of vrachtauto dan gepland. Dat is 3,6 procent meer dan het jaar ervoor.

Infrastructuur

Eerder pleitte een nationale coalitie van 31 partijen er al voor dat een nieuw kabinet meer geld moet uittrekken voor betere infrastructuur om de economische schade door onder andere files te beperken. EVO en Fenedex willen dat het zittende kabinet in haar laatste jaar ook alles op alles te zet om files te verminderen. 

Donderdag debatteert de Tweede Kamer met de minister over alle infrastructuur. EVO en Fenedex hebben de Tweede Kamer in een brief gevraagd om koersvast te blijven in haar plannen om meer wegcapaciteit op de Ring Utrecht te realiseren. Ook pleit de belangenbehartiger bij de Tweede Kamer onder andere voor aanpassing van het knooppunt Hooipolder A27 – A59, aanpak van de N35 bij Raalte West en een slimme oplossing voor de files bij de aansluiting van de A30 op de A1 bij Barneveld. Geen overdreven dure, maar wel effectieve maatregelen, aldus de organisaties.

Oproep

EVO en Fenedex ondersteunen daarnaast de oproep uit Zeeland om een start te maken met de aanpak van een spoorlijn tussen Gent en Terneuzen, aanpak van de spoorovergang in Venlo en vergroting van de sluiscapaciteit bij Kornwerderzand.