"Als CETA niet doorgaat dan gaat dat banen kosten"

Bezorgde bedrijven en evofenedex overhandigen CETA-petitie aan delegatie Tweede Kamerleden

26-11-2019  “We willen vooral duidelijk maken dat CETA voor ons heel erg belangrijk is”, vertellen directeur Hugo Paans en business development manager Cock van Bommel van ErfGoed in de hal van de Tweede Kamer. Dankzij het akkoord heeft het bedrijf, dat vloeren levert voor planten, de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. Als het handelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada, CETA, alsnog vervalt dan vrezen de twee de gevolgen.

“Dan loopt onze omzet terug en dat gaat banen kosten”, betoogde Paans tegenover een delegatie van Kamerleden. Samen met directeur van evofenedex, Bart Jan Koopman, boden zij een petitie aan om de Kamerleden te overtuigen om voor het CETA-verdrag te stemmen. “Sinds de voorlopige inwerkingtreding is onze omzet verdubbeld”, aldus Paans. “Het akkoord haalt voor ons drempels weg. Zie het als een huis, daarin leg je ook geen onnodige drempels. Dankzij CETA kunnen we beter handelen tegen lagere prijzen. Bovendien zijn normen voor machines wederzijds erkend en hoeven we niet meer met extra certificaten te komen. Dat scheelt heel veel papierwerk en kosten.”

ceta

Directeur van evofenedex, Bart Jan Koopman, overhandigt een delegatie Tweede Kamerleden de CETA-petitie onder het oog van directeur Hugo Paans en business development manager Cock van Bommel van ErfGoed. Foto: Job Halkes

Voor Van Bommel zou het niet doorgaan van het akkoord onbegrijpelijk zijn. “Canada staat bij ons op nummer twee als land waarmee wij het meeste handel drijven. Het is een land dat gevoelsmatig dicht bij Europa ligt wat cultuur en mentaliteit betreft. Heel veel Nederlanders zijn daar in het verleden naar toe gemigreerd. We hebben zelfs een collega die daar naar toe is gemigreerd vanwege de kansen die daar liggen. Die levens liggen straks ook overhoop. Niet ratificeren zou een enorme domper zijn.”

Ook Rik Jacobs, general manager Dental van 3D systems bepleit het ratificeren van het CETA-verdrag door Nederland. 3D systems heeft onlangs haar product voor het 3d printen van gebitten in Canada gepatenteerd. “Canada is voor ons een heel belangrijke groeimarkt”, stelt Jacobs. “Het is belangrijk dat de politieke partijen realiseren dat juist ook voor MKB-bedrijven die innovatieve producten maken, het zeer belangrijk is om het CETA-verdrag te onderschrijven. Wij voelen ons in de kou gezet, door partijen die het belang van dit verdrag voor onze business afzwakken of zelfs negeren.”

Onbegrijpelijk

Koopman begrijpt de twijfel van enkele Kamerfracties ook niet. “Er is door vele partijen enorm veel effort gestoken in dit akkoord de afgelopen drie jaar en dat dreigt nu in één keer tenietgedaan te worden, inclusief een stuk werkgelegenheid dat wordt vernietigd. En waarvoor?” evofenedex blijft dan ook strijden voor ratificatie. “Niet ratificeren geeft een verkeerd beeld van Nederland in de wereld. Als we de wereld vooruit willen helpen in welvaart dan is het van groot belang dat handel zich blijft ontwikkelen.“

Onze bedrijfsjurist Peter
Contact

Advies nodig of vragen?

Peter en de andere bedrijfsjuristen helpen je graag verder