Alternatieve brandstoffen nauwelijks gebruikt in transportsector

Onderzoek van ING, TVM verzekeringen en Panteia laat beperkte groei zien

11-10-2017  Een recente sectorstudie van ING, TVM verzekeringen en Panteia wijst uit dat het gebruik van alternatieve brandstoffen nauwelijks van de grond komt. Netwerken van tankstations zijn nog in prille ontwikkeling. Ook hebben veel transporteurs twijfels over de beschikbaarheid en prijzen van de brandstoffen,  waardoor er nauwelijks geïnvesteerd wordt. Daarom wordt er nog steeds gekozen voor een uitbreiding van het wagenpark op basis van fossiele brandstoffen.

Alternatief neemt langzaam toe

Hoewel het aantal reguliere tankstations al jaren rond de 4.200 ligt, neemt het aantal locaties voor alternatieve brandstoffen en energiedragers langzaam toe. Vloeibaar aardgas (LNG) is inmiddels beschikbaar bij 16 tankstations. Aardgas onder druk (CNG) kan getankt worden bij 158 tankstations Maar waterstof is te verkrijgen bij slechts 3 stations. Het aantal plekken waar de elektrische auto kan worden opgeladen in een jaar met is wel met 35 procent gestegen. Inmiddels kan op bijna dertigduizend locaties de accu worden bijgevuld.

Meer overheidsregulering

De studie pleit voor meer overheidsregulering om de groei van alternatieve brandstoffen te bevorderen. Zoals de inzet van elektrisch transport voor het stedelijk vervoer. Voor binnenlands vervoer wordt geadviseerd voorlopig nog biobrandstof te gebruiken om zo de transitie naar elektrisch mogelijk te maken. De voornaamste reden: de actieradius en vermogen moeten zich nog verder moeten ontwikkelen. Het internationale vervoer en zwaar transport moeten het transport  eerst met biobrandstoffen en uiteindelijk met waterstof verrichten.

Presentatie

Tijdens het congres kostenontwikkelingen in het wegvervoer presenteert Ruben Beens, retail Operations Director bij BP Europa de visie van zijn organisatie op alternatieve brandstoffen.

Meer informatie over het congres Kostenontwikkeling in het wegvervoer

Onze ledenadviseur Martijn
Contact

Vragen over vervoer?

Martijn en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder