23-06-2011  De Amerikaanse minister voor binnenlandse veiligheid Janet Napolitano wil in principe af van de 100 procent scan eis voor zeecontainers met bestemming Amerika. Dat zei de minister gisteren op een bijeenkomst bij het Havenbedrijf Rotterdam.

Dat is opvallend, want sinds 2007 heeft de Amerikaanse overheid altijd gezegd dat in 2012 alleen nog maar containers in het land mogen arriveren waarvan de inhoud is gescand. 

Napolitano kan de eis niet helemaal laten vallen, omdat het Amerikaanse congres officieel nog achter de eis staat. Wel kan de minister een andere invulling geven aan de eis.

Het analyseren van vracht en verladers en het uitwisselen van informatie tussen landen is volgens de minister een betere manier om logistieke ketens tegen terroristische aanslagen te beveiligen.

Vandaag sluit minister Napolitano een verdrag over 'Global Supply Chain Security' met de Europese Unie en wordt er meer bekend over haar plannen.

EVO is ingenomen met het voornemen van Napolitano.  Het is goed dat uiteindelijk de praktische onmogelijkheid om alle containers te controleren ook door de Amerikanen is erkend.

Jaarlijks worden er 400.000 containers vanuit Rotterdam naar de Verenigde Staten vervoerd. Al deze containers controleren op risico’s is fysiek onmogelijk.

EVO heeft in samenwerking met de European Shippers Council (ESC) de afgelopen jaren herhaaldelijk gewezen op de problemen die deze beoogde maatregel met zich mee zou brengen.