04-08-2014  Europese bedrijven die Amerikaanse goederen of technologie leveren aan Rusland, moeten rekening houden met de Amerikaanse sanctiemaatregelen tegen Rusland. Negeert een bedrijf deze sancties, dan kan dit ertoe leiden dat het bedrijf op een zwarte lijst komt waardoor de handel met de Verenigde Staten onmogelijk wordt.

Banken

De Amerikaanse sanctiemaatregelen tegen Rusland richten zich op dit moment met name op de entourage van president Poetin en financiële instellingen. Gebruik maken van bepaalde Russische banken is dan ook verboden. Ook mogen er geen zaken worden gedaan met een Russisch bedrijf dat zich bezig houdt met defensietechnologie.

Oliewinning

De Amerikaanse maatregelen worden in de loop van de week waarschijnlijk uitgebreid waarbij de Amerikanen ook goederen voor de oliewinning op de lijst gaan zetten. De verwachting is dat deze maatregelen verder gaan dan Europese maatregelen.

Gevolgen

Hoewel voor bepaalde Amerikaanse goederen bestemd voor Rusland al een vergunningsplicht bestond, wordt naar verwachting onder de sanctiemaatregelen tegen Rusland een deel van de vergunningen die nu nog worden verleend in de toekomst niet meer verleend.

Contracten

Het is niet bekend of de Amerikaanse maatregelen die in het vat zitten alleen betrekking hebben op toekomstige situaties. Bij het afsluiten van contracten met betrekking tot Amerikaanse goederen en technologie moeten bedrijven dus goed de ontwikkelingen rond het Amerikaanse sanctiebeleid blijven volgen. Dat kan via de websites rechts op deze pagina.