Werkbare invulling Actieplan Bruggen en Kademuren

Leestijd: 2 minuten

10-12-2020  Het college van Amsterdam geeft na consultatie van het bedrijfsleven een praktische invulling aan het Actieplan Bruggen en Kademuren. Deze is gepland in te gaan op 1 juli 2021. Dat is bijzonder goed nieuws voor handels- en productiebedrijven die de binnenstad van Amsterdam beleveren.

In juli 2019 heeft de gemeente Amsterdam het Actieplan Bruggen en Kademuren gepresenteerd. Het actieplan ging oorspronkelijk ervan uit binnen de ring A10 vanaf 7,5 ton een routetoets verplicht te stellen, vrachtroutes af te schaffen, overal een lengtebeperking van 10 meter te handhaven en de aslast tot 10 ton te beperken. Naar de mening van evofenedex zijn dit voor het bedrijfsleven praktisch niet uitvoerbare uitgangspunten, om de stad slim, duurzaam en efficiënt te bevoorraden.

Goede balans

Samen met andere partijen binnen de Commissie Bevoorrading Amsterdam (CBA) is met succes gezocht naar een werkbare situatie zonder de veiligheid uit het oog te verliezen. In samenspraak met de gemeente Amsterdam zijn de plannen gaandeweg bijgestuurd tot nieuw beleid, waarmee een goede balans is gevonden tussen de benodigde veiligheid en de impact op het bedrijfsleven en de stad. De maatregelen gaan gelden binnen de stadsring S100. De toegang voor voertuigen die daadwerkelijk zwaarder zijn dan 30 ton (eigen gewicht plus lading) wordt beperkt, de beperking van de aslast is losgelaten, en de huidige vrachtroutes blijven toegankelijk voor voertuigen langer dan 10 meter. Voor noodzakelijk goederenvervoer met voertuigen zwaarder dan 30 ton blijft het mogelijk maatwerk toe te passen, zoals bijvoorbeeld een routetoets, om toegang tot het gebied te behouden.

Inspraak

Dinsdag 8 december heeft het college het nieuwe beleid voor zwaar verkeer vrijgegeven voor inspraak. Voorgenomen ingangsdatum is 1 juli 2021. Meer informatie over de aangescherpte regels vind je op de website van de gemeente Amsterdam. Help steden zich klaarstomen voor zero-emmissiestadslogistiek is 1 van onze 10 punten die handel en logistiek een belangrijke impuls geven en daarom in elk verkiezingsprogramma thuishoren.

Onze bedrijfsjurist Peter
Contact

Advies nodig of vragen?

Peter en de andere bedrijfsjuristen helpen je graag verder