03-11-2016 In Amsterdam is de afsluiting van het Muntplein ingegaan. De Vijzelstraat tussen Reguliersdwarsstraat en Muntplein en Het Singel tussen het Spui en de Heiligeweg zijn afgesloten voor autoverkeer.

Eenrichtingsverkeer

Op de Amstel is tussen de Blauwbrug en Munt eenrichtingsverkeer ingevoerd in de richting van het Damplein. In afwachting van wegwerkzaamheden zijn verkeersregelaars en hekken ingezet om verkeer tegen te houden.

Ontmoedigen

Volgens wethouder Pieter Litjens (VVD) zijn de verkeersmaatregelen nodig om doorgaand verkeer door de drukke toeristische as van Centraal station naar Muntplein te ontmoedigen. Volgens de wethouder blijkt uit onderzoek dat een kwart van alle verkeer bestaat uit vergunninghouders en laad/losverkeer.

Milieuzone bestelauto’s

Een andere actie van de gemeente is de instelling van een milieuzone voor bestelauto’s. Amsterdam heeft binnen de ring van snelwegen al een milieuzone voor vrachtauto’s en die wordt op 1 januari uitgebreid. Bestelauto's met een dieselmotor van voor 1 januari 2000 mogen vanaf het nieuwe jaar de binnenstad niet meer in.

Waarschuwing

Bij zeven afritten van de A10 staan kentekencheckborden waarop eigenaren van bestelauto’s kunnen zien of zij per 1 januari 2017 nog de Amsterdamse milieuzone in mogen. Van 1 januari tot 1 mei ontvangen overtreders geen boete maar een waarschuwingsbrief. Daarna krijgen overtreders een boete van negentig euro.