08-08-2011  Gemeente Amsterdam heeft plannen voor een milieuzone voor bestelauto’s. EVO is erg kritisch over de plannen, die de stad binnen de Ring A10 per 1 juli 2013 verboden gebied verklaren voor bestelauto’s met een motor die slechts voldoet aan de eisen van Euro 1, 2, 3 of 4.

De voornaamste reden dat EVO kritisch is over de plannen, is dat er is geen duidelijkheid is over compensatie. De gemeenteraad beslist daar volgend jaar over.

Het bedrijfsleven heeft grote bezwaren tegen de keus om alleen goederenvervoerders verplicht met schonere bestelauto’s te laten rijden. Tachtig procent van deze categorie betreft vakmensen als aannemers en loodgieters of marktlui die de stad inrijden, parkeren en er weer uitrijden. Zij maken nauwelijks kilometers.

Dat geldt niet voor het personenvervoer, waaronder de taxibusjes die de hele dag binnen de Ring rijden. Die zorgen voor een enorme uitstoot van gassen, aldus EVO. Daarom moet een eventuele milieuzone ook gelden voor het personenvervoer.

EVO is nog in overleg met de gemeente over de plannen. Wel adviseert de organisatie ondernemers die aan een nieuwe besteller toe zijn, te kiezen voor een auto met minimaal een Euro-4-motor met roetfilter.