25-07-2011  In Frankrijk verwacht de ANWB dat er zaterdag 30 juli tussen 12.00 en 14.00 uur ruim 600 kilometer file staat. De eerste files ontstaan rond zonsopkomst. Op alle belangrijke routes naar het zuiden loopt het vast. Op de A6 al ver voor Lyon. Ten zuiden van Lyon rijdt het stapvoets door de Rhônevallei op de A7 naar Orange en de A9 richting Spanje.

In het westen loopt het vol op de A10 Parijs-Orléans- Spaanse grens. Een alternatieve route voor de problemen op de A6 naar het zuiden is de A39 via Bourg-en-Bresse. 

Door het midden van Frankrijk zijn files te vermijden door de route via Limoges te nemen, over de A20. De route via Clermont-Ferrand, over de A71/A75 is ook grotendeels filevrij. Op zondag staan er beduidend minder files dan op zaterdag.

In Duitsland verwacht de ANWB veel vertraging. De schoolvakanties in het zuiden beginnen dit weekend. Ook veel inwoners van Noordrijn-Westfalen, de dichtstbevolkte deelstaat van Duitsland, gaan op vakantie.

De langste files staan op de wegen rond Hamburg op de A1 en de A7 (werkzaamheden). Meer naar het zuiden is het erg druk op de A3/A9 Frankfurt-Neurenberg-München en op de A8 München-Salzburg. In Zwitserland loopt de wachttijd zaterdag voor de Sint Gotthardtunnel op de A2 Bazel-Chiasso in beide richtingen op tot meer dan drie uur.

Oostenrijk rekent zaterdag op een grote stroom vakantiegangers uit Zuid-Duitsland. Files staan er op de A12 Kufstein-Innsbruck en op de A13 bij tolstation Schönberg. Ook op de A10 Salzburg-Villach wordt het zeer druk.

De problemen bij de Tauerntunnel op de A10 zijn echter veel minder groot dan voorgaande jaren door de openstelling van een extra tunnelbuis afgelopen juni.

Zaterdag begint in Italië de grote uittocht. Het wordt filerijden bij het Gardameer en richting de kust. Op de snelwegen A1/A14 Modena-Rimini en de A22 Brennero-Verona staan vele tientallen kilometers file.

De ANWB verwacht in Nederland alleen lokaal drukte. Bij Rotterdam wordt het druk door het Zomercarnaval en wegwerkzaamheden op de A20 Gouda-Hoek van Holland. Bij Assen ontstaan files door het Truckstarfestival op het TT circuit.