02-09-2013  Een jaar na de invoering van de nieuwe maximumsnelheid van 130 kilometer per uur wil de ANWB onder snelweggebruikers peilen hoe zij de veranderingen, die deze maatregel teweeg heeft gebracht, ervaren. Nu het eind van de grote vakantie nadert, hebben veel landgenoten de nodige kilometers gereden, ook op snelwegen waar zij niet dagelijks komen. De ANWB wil graag weten of de nieuwe snelheidslimieten overal voldoende duidelijk zijn aangegeven.

Verhoging

De verhoging van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur ging in op 1 september 2012, en wel op die trajecten waar met deze snelheid gereden kon worden én dit de veiligheid of het milieu niet in gevaar zou brengen. Daarmee werd op veel wegen de maximumsnelheid beperkt.

Begrijpelijk

De ANWB wil graag weten hoe automobilisten deze verandering hebben ervaren, en of wat hen betreft de plaatselijk geldende snelheidslimieten goed en begrijpelijk worden aangegeven. Via een peiling op de website van de ANWB kunnen reizigers hun ervaringen kenbaar maken.

Aanpassingen

Intussen zijn er sinds de invoering van de nieuwe maximumsnelheid overigens al diverse aanpassingen geweest. Zo kwamen er nogal wat klachten binnen bij de bond over de onderborden. Ook bleken snelheidsborden vaak te ontbreken. Naar aanleiding van deze klachten heeft de wegbeheerder veel snelheidsborden bijgeplaatst, en verdween het verwarrende onderbord over de uitzonderingen die gelden voor de snelheid op spitsstroken.