01-07-2013  Terwijl de meeste files in Nederland sinds 2008 elk jaar korter worden, neemt de filezwaarte in het zuiden van het land licht toe. Dit blijkt uit de filecijfers van de afdeling verkeersinformatie van de ANWB over het eerste halfjaar van 2013.
De totale filezwaarte komt in de eerste helft van dit jaar ruim 40 procent lager uit in vergelijk met het gemiddelde in dezelfde periode in de afgelopen zeven jaren.

Incidenten

De lichte stijging van het aantal files in het zuiden van het land is veroorzaakt door veel winterweer en diverse incidenten met veel vertraging voor het verkeer.
Verder leidde op vrijdag 26 april het begin van de meivakantie op de Brabantse wegen tot veel vertraging. Vooral op de snelwegen rond Breda stond het verkeer uren vast
Tijdens de vakantie-uittocht vanwege het hemelvaartsweekeinde ontstonden er op woensdag 8 mei opnieuw lange files op de wegen rond Breda. De wegafsluiting door werkzaamheden van de A27 richting Utrecht zorgde voor extra oponthoud.

Rustigere ochtendspits

In de regio’s Amsterdam en Utrecht is de afname van de files sinds 2008 het grootst. Dat is volgens de ANWB vooral in de ochtendspits te merken.