11-02-2016  De 'nachtmerrie' van een arbeidsloze samenleving is in Nederland nog heel ver weg. Wel lijkt sinds een paar jaar alsof er een 'robotalarm' is afgegaan. Dat concudeert de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) na een onderzoek naar de invloed van robotisering op werkgelegenheid.

In de jongste uitgave van EVO Logistiek, die deze week is verschenen, wordt uitgebreid ingegaan op het WRR-rapport. De raad acht het onwaarschijnlijk dat het aantal banen in de komende twee decennia halveert, zoals eerder is voorspeld door de universiteit van Oxford. De WRR denkt wel dat er banen verdwijnen, maar er komen nieuwe banen bij en de aard van het werk kan veranderen, aldus de raad.

Robotagenda

Zeker is dat robotisering in magazijnen volop in ontwikkeling is en de WRR verwacht dan ook dat het werk in de toekomst hoe dan ook verandert. Daarom pleit de raad voor een 'robotagenda'. Deze moet ervoor zorgen dat robotisering goed is voor de economie en voor werkenden.

Mens en machine

Daniëlle Gevers Deynoot, beleidsadviseur bij EVO, zegt daarover: 'Het is niet de vraag of we bang moeten zijn voor robotisering, die is er al op diverse niveau's, ook in magazijnen. De vraag is hoe werkgevers de robotisering gaan begeleiden. Hoe zorgen we ervoor dat mens en machine opitmaal tot hun recht komen? Wat is er nodig om als werknemer de robot de baas te bijven?'