Arbeidsmarktkrapte en loonstijgingen blijven toenemen

Op 3 oktober 2019 organiseren we het evenement Mens&werk in de logistiek

18-06-2019  Het groeitempo van de Nederlandse economie neemt af door de aanhoudende zeer krappe arbeidsmarkt. De Nederlandse Bank (DNB) voorspelt naar aanleiding van hun nieuwe halfjaarlijkse ramingen dat de arbeidsmarktkrapte blijft toenemen. Als gevolg daarvan zullen ook de lonen blijven stijgen.

Werkloosheid

De afgelopen vier decennia was alleen in 2001 de arbeidsmarkt net zo gespannen als nu, aldus de DNB. De verwachting is dat de krapte op de arbeidsmarkt alleen maar toeneemt. Van 2014 tot en met 2019 daalde de werkgelegenheid enorm, namelijk van 7,4% naar 3,8%. DNB voorspelt dat in de jaren 2019-2021 de werkeloosheid historisch laag zal zijn, namelijk 3,3% van de beroepsbevolking. Ondanks dat de werkgelegenheidsgroei met 1,9% toenam, voorspelt de DNB dat deze in 2021 afgenomen is naar 0,2%.

Stijging lonen

Als gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt, profiteren huishoudens van hun betere positie op de arbeidsmarkt. Er vindt een loonstijging plaats. Vanwege de lage werkloosheid en een hogere inflatie zal dit de aankomende jaren toenemen van 2,8% in 2019 tot 3,7%.

Evenement

Ook op de logistieke arbeidsmarkt zijn de arbeidsmarktkrapte en de loonstijgingen voelbaar. Combineer dit met trends zoals digitalisering, robotisering en toenemende klanteisen (bijvoorbeeld een snelle en goedkope bezorging) en al snel wordt het duidelijk dat ondernemingen alle zeilen moeten bijzetten om aan klantverwachtingen te blijven voldoen. Ze zijn genoodzaakt om meer tijd, geld en capaciteit te steken in strategisch personeelsbeleid, een gestroomlijnd logistiek proces en sociale innovatie.

Om je te helpen bij het inspelen op de dynamische logistieke arbeidsmarkt, organiseren we op 3 oktober 2019 het nieuwe jaarlijkse evenement Mens&werk in de logistiek. Een nieuw en uniek trends- en kennisevenement voor logistiek- en HR-professionals die de invloed van de dynamische arbeidsmarkt op mensen en logistieke processen willen omzetten naar strategie.

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder