08-11-2013  ASML uit Veldhoven, producent van machines voor de fabricage van halfgeleiders (chips), is gisteravond winnaar geworden van de Nederlandse Logistiekprijs 2013. Met deze prijs beloont de vereniging Logistiek management (vLm) elk jaar een bedrijf dat een uitzonderlijke presentatie heeft geleverd in het vakgebied logistiek.

Leiderschap

Volgens juryvoorzitter Walther Ploos van Amstel gaat de prijs dit jaar naar een puur Nederlands bedrijf dat zeer nadrukkelijk leiderschap toont in zijn supply chain. Hij benadrukte de leidende rol van ASML in haar netwerk van toeleveranciers, in de toepassing van ICT en in planning in besturing van logistieke stromen. Dat is nodig om machines te kunnen produceren die weinig stilstand kennen - elke seconde stilstand kost de klant 20 dollar -  en waarvan de klantspecifieke productie korter is dan de ontwikkeltijd.

Toeleveranciers

Ploos van Amstel wees erop dat ASML doorlopend de laatste technieken in zijn machines verwerkt en ver vooruit kijkt om de klanten in staat te stellen chips te produceren die die klanten zelf mogelijk nog niet kennen. Daarvoor werkt het bedrijf samen met een netwerk van 600 toeleveranciers van wie dezelfde hoge kwaliteit wordt geëist als de fabriek uit Veldhoven voor zichzelf heeft opgesteld. Van de toeleveranciers zijn er 60 goed voor 80 procent van de inkoopomzet. Ze zijn vaak direct betrokken bij de ontwikkeling van de machines.

Prijs

De Nederlandse Logistiekprijs is gisteravond voor de 29e keer uitgereikt. De prijs bestaat uit een oorkonde en een zilveren beeldmerk van vLm. De feestelijke bijeenkomst voor leden werd dit jaar gehouden op het perron van het witgoeddistributiecentrum van Electrolux in Alphen aan den Rijn.