Nieuwe tool ‘De teller loopt’ geeft inzicht in CO2-reductie en geldbesparing

Leestijd: 4 minuten

03-06-2021  Meer dan 60 procent van de auto’s in Nederland rijdt rond met te zachte banden. Banden op spanning houden en kiezen voor het beste bandenlabel bij nieuwe banden zijn simpele manieren om geld en brandstof te besparen en het vermindert de CO2-uitstoot. Vandaag lanceerde het programma Kies de Beste Band ‘De teller loopt’. Deze online tool geeft bedrijven, chauffeurs en automobilisten inzicht in hoeveel CO2 en geld zij besparen door banden op de juiste spanning te houden. Klik hier voor de video.

Bedrijven worden uitgenodigd om zich aan te sluiten bij het initiatief ‘De teller loopt’. Het hart van het initiatief is een digitale meter die registreert en visualiseert hoeveel geld en CO2 deelnemende bedrijven besparen door hun wagenpark met de juiste bandenspanning en banden met het beste bandenlabel te laten rijden. ‘De teller loopt’ geeft deelnemers ook de tools om dit te doen. Deelname aan dit initiatief is gratis. Ook individuele automobilisten kunnen zich aanmelden en eenvoudig hun besparing zien.
 

teller_loopt
Steven Lak, voorzitter van evofenedex, en Laura Seegers, algemeen secretaris van de VACO (branchevereniging voor banden- en wielerbedrijven)

 

Banden op juiste spanning beter voor klimaat en portemonnee

De helft van alle Nederlanders checkt de bandenspanning minder dan 3 keer per jaar, terwijl minstens iedere 2 maanden wordt aanbevolen. Autorijden met de juiste spanning zorgt voor meer grip op de weg, minder brandstofverbruik, minder slijtage van de banden en voor meer rijcomfort. Als alle auto’s in Nederland met de juiste bandenspanning zouden rondrijden, wordt per jaar zo’n 200.000 ton CO2 aan uitstoot bespaard. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van alle huishoudens in de gemeente Delft. Daarnaast kan het de automobilist jaarlijks tot wel 100 euro per jaar aan brandstofkosten schelen.

Enorme impact

Steven Lak, voorzitter van evofenedex, nam vandaag een bandenpomp van Stichting Band op Spanning in gebruik. Dit was meteen het startsein voor 'De teller loopt'. “Zo’n bandenpomp helpt ons herinneren aan het belang van de juiste bandenspanning en verlaagt de drempel om de banden op te pompen. We gaan ook onze leden activeren om minstens elke twee maanden de banden van hun wagenpark op spanning te zetten. Als al onze leden meedoen is de impact enorm. We besparen dan per jaar 2,7 miljoen liter diesel, 8.500 ton CO2 en ruim 3,5 miljoen euro. Door mee te doen met detellerloopt.nl zie je direct de besparing en CO2-reductie van jouw bedrijf. Met dat inzicht is de keuze snel gemaakt."