9-12-2014  Of kopen altijd voordeliger is dan leasen, verschilt per bedrijfssituatie. Maar een leasecontract heeft niet altijd meer een standaard looptijd van 48 maanden. Leasen kan tegenwoordig op veel verschillende manieren. Welke het meest geschikt is hangt af van de bedrijfsvoering en van de persoonlijke voorkeuren .

Short lease

Er is een nieuwe medewerker in de buitendienst benoemd. Die krijgt een jaarcontract. Een auto van de zaak is essentieel voor zijn functie, maar moet voor jaar beschikbaar zijn. Dan is Short Lease een goede optie. Short Lease is een vorm van full operational lease, die voorziet in een periode van 12 tot 24 maanden. 

Flexible Lease

Een ander voorbeeld: een ZZP-er is bijvoorbeeld voor een jaar gestationeerd aan de andere kant van het land. Wat het jaar daaropvolgend brengt, weet deze ondernemer nog niet. Wellicht zit hij weer lang in de auto, maar misschien is de volgende klus wel weer gewoon op fietsafstand. Flexible Lease gaat uit van 48 maanden, maar is na 12 maanden al kosteloos op te zeggen. 

Stock Lease

De uitbreiding van de vloot gebeurt haast standaard met gloednieuwe leaseauto’s. Maar leasen van gebruikte modellen kan ook financieel interessant zijn. Stock Lease gaat uit van jong gebruikte of nieuwe auto’s uit voorraad, die jonger dan 25 maanden oud zijn en minder dan 60.000 kilometer gereden hebben. 

Additional Lease

Een ruime auto van de zaak is een luxe, maar lang niet altijd essentieel. Een compact model zorgt vaak voor lagere kosten voor de werkgever en een lagere bijtelling voor de berijder. Additional Lease geeft de berijder de beschikking over een ruimere auto tijdens de vakantieperiodes. De berijder kan zelf kiezen wanneer de ‘vakantieauto’ ingezet wordt. In de zomer of winter, of in de zomer én winter.

Responsible Lease

Met Responsible Lease worden vooral de CO2-uitstoot en de kosten van een wagenpark gereduceerd.  Het bestaat uit een mobiliteitsplan voor het verduurzamen van het wagenpark met de modernste technieken. Daarnaast is bewustwording van de berijders belangrijk, zoals een speciale training economisch rijden.

Kopen of leasen?

EVO heeft voor haar leden de informatiegids  ‘Kopen of Leasen?’ ontwikkeld. Hiermee kunnen leden zelf beoordelen wanneer leasen een aantrekkelijke optie is. 

Met een enorm internetaanbod aan leasemaatschappijen, leasemogelijkheden en lease-voorwaarden is het voor veel bedrijven moeilijk om door de bomen het bos te zien. EVO-Autolease biedt EVO-leden standaard de beste tarieven aan in de markt voor personenauto’s, bestelauto’s en vrachtauto’s.