Balanceren tussen service en voorraad

Met slim voorraadbeheer tienduizenden euro's besparen

01-05-2018  De ideale voorraad in het magazijn, dat is de droom van iedere logistiek manager. Maar hoe is dit te realiseren? En is het eigenlijk wel mogelijk? Paul Durlinger, expert op het gebied van voorraadbeheer, legt kort uit waarmee managers rekening moeten houden en welke uitdagingen er zijn.

Bij goed voorraadbeheer komt veel kijken. Denk alleen al aan dingen als vraag-onzekerheid en leveranciers-onzekerheid. Er is altijd een bepaalde factor die risico of onzekerheid met zich meeneemt. Maar hoe daarop in te spelen? Volgens expert voorraadbeheer Paul Durlinger is de ideale voorraad sowieso in iedere omgeving anders en hangt er veel af van de seriegroottes, assortimenten en de gekozen voorraadstrategieën. “Daarnaast bestaat er altijd een samenhang tussen de voorraad en de gewenste servicegraad naar de klant. En deze samenhang is per klant, product en productmarktcombinatie verschillend. Over het algemeen kun je stellen dat bij een hoge gewenste servicegraad de benodigde voorraad ook hoog zal zijn”, aldus Paul.

Commitment

Bepaalde voorraden worden vastgesteld door het managementteam (MT), zoals de strategische voorraad, de introductievoorraad en de voorraad incourant. Maar wat is de rol van het managementteam bij het beheer van die voorraden? Paul: “Als het MT zich niet committeert aan een goed voorraadbeheer, zal er niets gebeuren. Het MT hoeft niet alle details te weten, maar doet wel uitspraak over een aantal belangrijke zaken. Het is dan ook belangrijk dat dit weloverwogen gebeurt en aan de hand van goede analyses.”

Gebrek aan kennis

Volgens Paul is een gedegen opleiding de basis voor goed voorraadbeheer. Bij bedrijfsbezoeken merkt hij dat als het MT er zich actief mee bemoeit en zelf opleidingen heeft gevolgd er enorme verbeteringen en kostenbesparingen behaald worden. “Andersom geldt dit ook. Op uitvoerend niveau zien we dat er soms een schrikbarend gebrek aan kennis is. De medewerkers vertrouwen dan op voorraadbeheersoftware, maar bij gebrek aan kennis werken deze tools juist averechts. Zonder goed opgeleide medewerkers zul je als bedrijf niet overleven. Zij maken juist het verschil.”

Direct aan de slag?

Ook in het najaar start de masterclass Voorraadbeheer. Voorraadbeheerexpert Paul Durlinger leert je hoe je met goed voorraadbeheer minimaal €20.000,- extra cashflow en €5.000,- kostenbesparing kunt realiseren. De masterclass heeft een unieke 'no cure no pay'-garantie. Wil je weten hoe andere deelnemers kosten hebben bespaard? Bekijk dan onze whitepaper.

Marcel
Contact

Vragen over magazijnen?

Marcel en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder