28-03-2014  De strijd om de titel Logistiek Manager van het Jaar is gisteren in de Van Nelle Ontwerpfabriek beslecht in het voordeel van Bart Beeks. In een 'Olympische finale' was de manager van CEVA Logistics zijn concurrenten Alberdine van Velzen (Wayz) en Jelle van der Zwaan (Forbo Flooring) net iets te slim af. Beeks gaf als manager leiding aan een team dat voor klant Microsoft binnen tien weken een state of the art dc in Venray wist te realiseren.

Nek-aan-nek

Voorzitter van de vakjury Theo Heemskerk (V&D) sprak achteraf van een nek-aan-nekrace tussen de drie finalisten. 'Ik kan mij voorstellen dat de andere twee finalisten zich nu een soort Koen Verweij in Sotchi voelen - ze verliezen met een minimaal verschil, vergelijkbaar met tweeduizendste van een seconde.'

Lef

De niet aflatende avonturiersgeest van Beeks gaf uiteindelijk echter de doorslag voor de jury. 'Beeks ging een avontuur aan waarbij hij in het begin niet kon weten hoe het zou eindigen. Hij toonde echter lef en ging het avontuur, met zijn team, aan', aldus Heemskerk, die daarmee een mooi bruggetje sloeg naar het thema van de dag: ‘Lef, Leiderschap én Logistiek’.

Mission impossible

In zijn toelichting op zijn prestatie als logistiek manager eerder op de dag, vertelde Beeks zelf al dat het project voor Microsoft aanvankelijk een 'mission impossible' leek. De vraag was of CEVA Logistics binnen tien weken een kartbaan in Venray kon ombouwen tot een state of the art distributiecentrum voor de tablets, gameconsoles en softwarepakketten van Microsoft. Binnen tien weken moest het team van Beeks onder meer drie voetbalvelden met palletlokaties realiseren, honderden camera's installeren, honderden mensen rekruteren en tal van vergunningen regelen. Het dc moest vanaf dag één bovendien volledig operationeel zijn, maar uiteraard ook helemaal veilig.

Nachtbraken

Het betekende dat Beeks soms met maar twee uur slaap leiding moest geven aan zijn team, een team dat hij overigens eerst nog zelf moest samenstellen. 'Daar ben ik misschien nog wel het meest trots op', reageerde Beeks die zichtbaar was geraakt door zijn uitverkiezing. 'voor dit project hebben we logistieke toppers losgeweekt bij andere projecten van CEVA zonder dat dit ten kosten ging van deze projecten. Dat dit in onze organisatie kan, dat is heel mooi.' Ook genoot Beeks van alle collega's die hem zeiden tijdens het project boven zichzelf te zijn uitgestegen. 'Deze prijs is heel mooi, maar je kan alleen maar zo goed zijn als je eigen mensen.'

Ambassadeur

Beeks volgt Derrien Jansen (FrieslandCampina) op als Logistiek Manager van het Jaar. Het afgelopen jaar trad zij regelmatig op als ambassadeur voor de logistiek. ‘Het ambassadeurschap is een mooie ervaring geweest. Ik heb vaak mijn verhaal mogen vertellen en dat leverde veel positieve reacties op. Ook kwamen we positief in de pers. Dat hoor je dan later terug in gesprekken met sollicitanten’, aldus Jansen.

Jong talent

Het publiek in de Van Nelle Ontwerpfabriek koos in de ochtend Teun de Laat (Heijmans N.V.) tot Jong Logistiek Talent. De Laat doorliep in het studiejaar 2010-2011 nog het coachingsprogramma ‘Topcoaches voor Toptalent’, een initiatief van EVO om de kenniskloof tussen opleidingen en bedrijfsleven te verkleinen.