Onderzoeksproject geeft inzicht in samenwerkingskansen

Leestijd: 5 minuten

02-07-2021  De collectieve aanschaf van zonnepanelen, beveiliging en zelfs zorgverzekeringen: op bedrijfsindustrieterrein Grote Polder zijn dit soort samenwerkingen al heel gewoon. Bovendien liggen er ook genoeg logistieke kansen om op te pakken, blijkt uit onderzoek in het kader van Compose.

Bedrijfsindustrieterrein Grote Polder in de directe omgeving van Leiden is de vestigingsplaats voor ongeveer 80 bedrijven, variërend van het enorme Heineken International tot kleine koeriersbedrijven. Alle gebruikers van onroerende zaken op het terrein zijn bijdrageplichtig aan de Vereniging BIZ Grote Polder. Sjuul Tutuarima is de voorzitter van de vereniging, die verantwoordelijk is voor het parkmanagement. Bij hem leeft de indruk dat er meer samenwerkingsmogelijkheden zijn waar leden van BIZ Grote Polder profijt van kunnen hebben. Daarom neemt Sjuul contact op met projectleider Nanne Schriek, bij ondernemersvereniging evofenedex verantwoordelijk voor supply chain samenwerking.

Compose is een initiatief vanuit evofenedex en Tilburg University, waarin we onderzoek verrichten naar strategische verladerssamenwerking. Zo helpen we bedrijven kosten te besparen en effectiever en duurzamer te werken. Dit was ons eerste project waarmee we samenwerking op bedrijfsterreinen willen onderzoeken en stimuleren”, verduidelijkt Nanne.

Nanne schriek
Nanne Schriek

 

Profiteren van samenwerking

Nadat de kaders van het onderzoek uitgezet zijn, wordt vanuit Tilburg University supply chain managementstudent Jasper Versteege op het onderzoek gezet. Zijn onderzoeksuitdaging: breng in kaart hoe bedrijven kunnen profiteren van horizontale supply chain samenwerking op een bedrijfsindustrieterrein. Jasper vertelt: “Eén voordeel was er al, binnen een bedrijveninvesteringszone (BI-zone, ook wel BIZ genoemd) moeten bedrijven vanuit de wet binnen de vereniging al samenwerken. Dus de vraag was eigenlijk: wat kan er nog meer? Daar focust mijn onderzoek zich op.”

Uitkomsten

Op basis van gesprekken met 8 grote gebruikers op het terrein wordt geïnventariseerd op welke manier samenwerking mogelijk is op het vlak van personeel-, magazijn- of transportdeling. Bij alle geïnterviewden staat in eerste instantie één eis voorop: het besparen van kosten. De eerste gesprekken tonen al snel aan dat de bedrijven uiterst divers zijn en eigenlijk nooit overwogen hebben op deze manier met elkaar samen te werken.

Onderlinge samenwerking komt wel sporadisch voor, zo stelt een geïnterviewde: “Wij hebben een vorkheftruck gekocht, waar onze buren ook gebruik van mogen maken. In ruil daarvoor helpen zij met het laden en lossen van onze spullen. Dit is makkelijk omdat het mensen zijn die elkaar al goed kennen en al jaren met elkaar in dezelfde omgeving werken.”

Nanne herkent dit fenomeen: “Vanuit de praktijk weten we dat vertrouwen uiterst belangrijk is bij het samenwerken tussen partijen onderling, onze ervaring is dan ook dat bedrijven die samen in hetzelfde gebied zitten, sneller bereid zijn samen te werken omdat men elkaar letterlijk fysiek kent.”
Het onderzoek wijst uiteindelijk uit dat de geïnterviewden het meeste voordeel verwachten van het delen van bedrijfsmiddelen, en de gecombineerde inkoopkracht voor bijvoorbeeld bedrijfsopleidingen.

Lobby richting gemeente

Een ander voordeel van de samenwerking is volgens een van de geïnterviewden de lobby richting de gemeente: “Als je als losstaande onderneming met de gemeente of een andere overheid belt, luisteren ze vriendelijk naar je maar wordt er niets geregeld. Een BIZ kan veel meer betekenen en heeft een krachtigere stem waar overheden naar zullen moeten luisteren en op reageren. Een grote partij als Heineken kan daarin ook helpen. Als die belt, kun je wel stellen dat ze bij de gemeente direct in de houding gaan staan.”

Het onderzoek leidt tot concrete aanbevelingen om de samenwerking op het terrein te vergroten. Een daarvan is de ontwikkeling van een online platform om de bedrijven onderling meer met elkaar in contact te krijgen.

Workshop logistieke samenwerking

Het onderzoeksproject weet uiteindelijk ook de deelnemende bedrijven positief in gang te zetten om tot meer samenwerking via de Vereniging BIZ Grote Polder te komen. Zo worden inmiddels de mogelijkheden voor personeelsuitwisseling besproken. Om dit proces in goede banen te leiden, is evofenedex gevraagd een workshop te verzorgen over hoe een dergelijke samenwerking daadwerkelijk is te realiseren.

Samenwerking starten

“We nodigen verenigingen van bedrijfsindustrieterreinen uit gebruik te maken van de onderzoeksresultaten om de samenwerking op het terrein te stimuleren”, besluit Nanne. Verenigingen die ook belangstelling hebben deze workshop kosteloos aan hun leden aan te bieden, nemen contact op met Nanne Schriek via n.schriek@evofenedex.nl

e-book Compose downloaden

In dit e-book staat een concreet stappenplan voor supply chain- en logistiek verantwoordelijken binnen bedrijven om mee aan de slag te gaan en de voordelen van samenwerking te realiseren.

 

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder