Minister komt tegemoet aan lang gekoesterde wens van handels- en productiebedrijven

Leestijd 1 minuut

23-11-2020  Als het aan het kabinet ligt komt er een aparte slotpool voor vrachtvluchten op Schiphol en wordt de EU slotverordening herzien. Dat staat in de luchtvaartnota 2020-2050, die afgelopen week in de ministerraad is vastgesteld. Dat sluit aan bij de door evofenedex eerder ingediende zienswijze. De  nota biedt nu genoeg perspectief voor ondernemers die dagelijks afhankelijk zijn van luchtvracht voor de verzending van hun goederen. De nota gaat nu naar de Tweede Kamer.

Met het verankeren van het strategisch belang van vrachtvluchten binnen het beleidskader netwerkkwaliteit van de luchtvaartnota geeft de minister ook uitvoering aan de motie van Remco Dijkstra (VVD). De afgelopen jaren stond het aanbod van voldoende luchtvrachtcapaciteit onder druk door de slotschaarste die is ontstaan door het bereiken van het plafond van 500.000 vliegbewegingen op Schiphol. Hierdoor moesten goederen van Nederlandse ondernemers vaker via buitenlandse luchthavens worden verzonden wat hun concurrentiepositie schaadt.

Coronacrisis

De coronacrisis heeft een grote impact gehad op de luchtvaart in Nederland. Het aantal passagiersvluchten is ver teruggevallen en er zijn voldoende slots beschikbaar voor extra vrachtvluchten voor bijvoorbeeld het verzenden van medische en urgente goederen. Bij een herstel van de luchtvaart biedt een aparte slotpool voor vrachtvluchten meer zekerheid voor de vrachtoperatie en voorkomt dat een vrachtvlucht wordt ingewisseld voor een vlucht die minder bijdraagt aan onze economie en welvaart.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder