Bedrijfsleven maakt werk van voorbereiding op no deal brexit

Grote belangstelling voor ‘brexit whitepaper voor ondernemers’

12-12-2018  Onze ‘brexit whitepaper voor ondernemers’ is inmiddels zo’n duizend keer gedownload. Dat maakte voorzitter Steven Lak vanmorgen bekend in het gebouw van de Tweede Kamer, waar hij gedrukte exemplaren van de whitepaper overhandigde aan de Kamerleden Anne Mulder (VVD) en Pieter Omtzigt (CDA).

Uit de toename van het aantal downloads van de whitepaper Brexit - veertig acties om vandaag mee te starten maakt Steven Lak op dat het bedrijfsleven inmiddels werk maakt van de voorbereiding op een harde brexit. “Ons signaal aan het bedrijfsleven dat voorbereidingen voor de brexit hard nodig zijn, is geland. Daarnaast merken ook onze mensen in het veld en aan de telefoon dat de vraag naar informatie over de gevolgen van de brexit stevig toeneemt”, aldus Lak. Hij riep de Kamerleden op om vanuit de politiek ‘de druk erop te houden’.

Chaotische brexit

Voor Mulder en Omtzigt, die voor de Tweede Kamer brexit-rapporteurs zijn, is de boodschap duidelijk. “In november 2017 adviseerden wij dat overheid en bedrijfsleven zich klaar moesten maken voor een eventuele chaotische brexit zonder akkoord. We zijn nu een jaar verder en dat doemscenario is helaas nog steeds niet van tafel”, stelt Mulder. Volgens hem heeft de Nederlandse overheid met een brexitwet, extra douaniers en inspecteurs bij de NVWA goede eerste stappen gezet. “Dan is het goed te horen dat ook de bedrijven zich voorbereiden, met hulp van verenigingen zoals evofenedex”, aldus Mulder.

Irrationele overheid

Volgens Pieter Omtzigt zal er niet voor het eind van het jaar duidelijkheid zijn over de manier waarop de brexit gestalte krijgt. “Een ondernemer weet daardoor niet waaróp hij zich moet voorbereiden. Er is een hele keten van ontwikkelingen gaande en het is lastig omgaan met de irrationele overheid in het Verenigd Koninkrijk.”
De overhandiging van de whitepaper - waarbij de derde brexit-rapporteur Lodewijk Asscher (PvdA) helaas ontbrak - speelde zich af op een dag vol turbulente achtergronden. Vanavond stemt de Britse Conservatieve Partij over de politieke toekomst van premier Theresa May. Pieter Omtzigt daarover: “Je kunt wel iemand wegsturen, maar de vraag is wat of wie je dan terugkrijgt. De minst gewilde baan in het Verenigd Koninkrijk is op dit moment die van premier.”

Campagnewebsite

De samenwerkende brancheorganisaties in de Nederlandse havens lanceren de campagnewebsite www.getreadyforbrexit.eu, samen met informatiehub Portbase. Exporteurs, importeurs en hun logistieke dienstverleners zien op deze site in één oogopslag wat zij moeten doen om ook na de brexit snel hun lading van en naar het Verenigd Koninkrijk te vervoeren.

Voorzitter Steven Lak van evofenedex (rechts) overhandigde een gedrukt exemplaar van de ’brexit whitepaper voor ondernemers’ aan de Tweede Kamerleden Mulder (VVD, midden) en Omtzigt (CDA).
Voorzitter Steven Lak van evofenedex (rechts) overhandigde een gedrukt exemplaar van de ’brexit whitepaper voor ondernemers’ aan de Tweede Kamerleden Mulder (VVD, midden) en Omtzigt (CDA).  

 

Anneke
Contact

Vragen over de brexit?

Anneke helpt je graag verder