02-02-2017  Bedrijven in Nederland zijn zeer tevreden over de diensten van ambassades en consulaten. Dit blijkt uit onderzoek van ondernemersorganisaties evofenedex, VNO-NCW en MKB-Nederland. De best presterende ambassades staan in New Delhi (India) en Toronto (Canada) en winnen daarmee de Ambassadeprijs voor de beste grote en kleine post. De prijs werd vanmiddag overhandigd aan de winnende ambassadeurs door Steven Lak van evofenedex en Hans de Boer van VNO-NCW.

Meer aandacht

De Ambassadeprijs van evofenedex, VNO-NCW en MKB-Nederland is in 1983 ingesteld om meer aandacht te vragen voor het belang van het economisch werk op diplomatieke posten en om de waardering van dat werk tot uitdrukking te brengen. De prijs werd voor de zeventiende keer uitgereikt.

Inzet

De bijna 800 geraadpleegde bedrijven gaven de Nederlandse ambassades gemiddeld een 8,7 als waarderingscijfer. Dit is iets lager dan het gemiddelde in 2015 (9,3). De jaren daarvoor was het gemiddelde cijfer een 8,6 (2012), een 8.9 (2010) en een 8,5 (2008 en 2006). Ondernemers zijn het meest tevreden over de persoonlijke inzet, de proactieve aanpak en de directe hulp die ambassades bieden.

Ambassadeprijs

Bij de grote posten eindigde Singapore en Riyad op respectievelijk de derde en de tweede plaats. Bij de kleine posten eindigden Teheran, Milaan en Ho Chi Mihn City op een gedeelde tweede plaats. De winnaar van de prijs voor beste kleine post is Toronto. De uitreiking van de prijzen vond plaats tijdens de Bedrijvendag op de jaarlijkse ambassadeursconferentie in Nederland.

Lof

Steven Lak, voorzitter evofenedex: “In een tijd van verschuivende machtsverhoudingen en opkomend protectionisme zijn onze posten in het buitenland met hun uitstekende lokale netwerken cruciaal om de economische belangen van Nederland te behartigen. Ondernemers roemen de persoonlijke inzet en betrokkenheid van het ambassadepersoneel. De ambassadeprijs onderstreept de waardering van het bedrijfsleven voor het fantastische werk dat de posten voor de BV Nederland verrichten.”

Niet eenvoudig

Michaël van Straalen, voorzitter MKB-Nederland: "Juist kleinere bedrijven hebben baat bij de ondersteuning vanuit het posten-netwerk. Internationaal ondernemen is voor het mkb niet eenvoudig. De ambassades weten dat en hebben hun deur openstaan voor handige tips, informatie, hands-on ondersteuning maar ook voor concrete hulp bij geschillen. Met deze prijs geven we de best beoordeelde posten graag de waardering die zij verdienen."

Stoottroepen

Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW: “De ambassades vormen onze ‘stoottroepen’ in het buitenland. De posten doen belangrijk werk voor bedrijven en zien kansen en openen soms deuren die anders gesloten blijven. Het is van belang dat bedrijfsleven en overheid goed samenwerken in de handelsbevordering. Nederland is immers voor zijn welvaart voor een belangrijk deel afhankelijk van de export. Met deze prijs zetten we de posten in het zonnetje en mijn felicitaties voor de winnaars en hun goede werk”.