Bedrijven aarzelen nog met gebruik van platformen in de logistiek

25-10-2019 De afgelopen maanden heeft evofenedex, samen met Beurtvaartadres en TLN,  het Nationaal Onderzoek data en digitalisering in de logistiek uitgevoerd. Duizenden bedrijven is gevraagd hun stand van zaken op het vlak van digitalisering te delen. De resultaten van dit onderzoek worden tijdens ICT & Logistiek beurs bekend gemaakt. 

Een tipje van de sluiter lichten we hier alvast op. Het platformgebruik voor transport van goederen van handels-en productiebedrijven onder de respondenten is beperkt. Zo maakt slechts 16 procent gebruik van platformen voor de verzending van vracht en/of goederen zoals Uber, Transporeon of andere digitale marktplaatsen. Een forse 72 procent verwacht ook niet dat zij binnen een jaar van platformen gebruik gaan maken. Vijf procent verwacht binnen nu en een jaar wel platformen in te zetten voor het transport. 

Gemiste kans

Nanne Schriek, projectmanager Supply Chain Management bij evofenedex, duidt deze ontwikkeling: “Waar wij als consumenten al dagelijks gebruik maken van platformen zoals marktplaats.nl, Uber thuisbezorgd en Bol, zien we dat de integratie van platformen in de logistieke business to business omgeving trager verloopt. Doordat de organisatie het niet soepel in de bedrijfsvoering weet te krijgen of door twijfels op het vlak van aansprakelijkheid bij incidenten of vertragingen. Het is namelijk niet altijd duidelijk welke rol een platform speelt: is het een transporteur of expediteur? Of brengt het platform slechts vraag en aanbod bij elkaar? Maar ook is er een gebrek aan kennis van de mogelijkheden van platformen. En dat is een gemiste kans. Intussen gaan de digitale ontwikkelingen in de logistiek zo snel, dat wij erop aandringen als bedrijf een standpunt over platformgebruik in te nemen. Verdiep je in ieder geval in de mogelijkheden, waarbij je uiteindelijk ook nog steeds een bewuste keuze kan maken niet in te stappen.”

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder