20-06-2016  Transport en Logistiek Nederland (TLN), expediteursvereniging FENEX, verladersorganisatie EVO en exportvereniging Fenedex zijn blij dat het kabinet bij de invoering van de internationale containerweegplicht rekening houdt met de doorstroming van containers in Nederland. Dit is volgens de organisaties goed nieuws voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Vanaf 1 juli zijn verladers en expediteurs verplicht om het gewicht van een container te verifiëren voordat de container aan boord van een schip geladen wordt. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu publiceerde afgelopen vrijdag de Nederlandse invulling van de internationale regelgeving. Mede op advies van TLN, FENEX, EVO en Fenedex kiest de Nederlandse overheid voor een flexibele methode; een regeling waarbij bedrijven die gebruik willen maken van een gecertificeerde berekenmethode een eenvoudige procedure kunnen volgen.

Procedure

Dit betekent dat ieder bedrijf dat deze procedure volgt, automatisch gebruik mag maken van de zogenoemde methode 2. Dit betekent dat zij niet hoeven te beschikken over aparte certificeringen, zoals AEO of ISO-certificeringen, of aan andere extra eisen te voldoen. Andere Europese landen gaan hier minder pragmatisch mee om, aldus de organisaties.