20-05-2014  Bedrijven zijn vrij kritisch over de voordelen die het Authorised Economic Operator (AEO)-programma heeft opgeleverd. Dit blijkt uit het AEO-manifest, een evaluatie van de eerste vijf jaar van het programma. Jos Bakker, voorzitter van de EVO-Raad voor internationale handel, heeft dit manifest onlangs aangeboden aan Tonka Kostadinova van DG Taxud van de Europese Commissie, dat verantwoordelijk is voor het AEO-programma.

Verbetering

In het manifest worden ook voorstellen voor verbetering gedaan. Zo zou de melding van een AEO-gecertificeerd bedrijf dat er iets niet correct is verlopen, niet moeten leiden tot een boete volgens de opstellers van het manifest. ‘Dat lijkt in strijd te zijn met de gedachte van partnerschap tussen douane en bedrijfsleven, dus daar moeten we nog eens naar kijken. We zullen daar zeker op terugkomen’, reageerde Tonka. EVO hoopt dat zij dit weet waar te maken, zodat het AEO-programma bedrijfseconomisch toch nog aantrekkelijk wordt.

Trade Facilitation Council van ESC

De overhandiging van het AEO-manifest vond plaats tijdens een vergadering van de Trade Facilitation Council van de European Shippers’ Council (ESC), waarin vertegenwoordigers van internationale bedrijven zitting hebben. DG Taxud is verantwoordelijk voor het AEO-programma, dat vereenvoudigingen en minder controle belooft voor bedrijven die hun eigen processen monitoren.