Bedrijven moeten nog veiliger werken met gevaarlijke stoffen

Regelgeving verplicht bedrijven werknemers beter te beschermen.

29-1-2018  Voor 15% van de werknemers in de EU is werken met gevaarlijke stoffen onderdeel van hun werkzaamheden en nog eens 15% blijkt op het werk rook, dampen, poeder of stof in te ademen. Dit stelt het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk. Het Europees parlement heeft daarom in oktober 2017 nieuwe regels ingevoerd die werknemers moeten beschermen tegen kankerverwekkende of mutagene stoffen op de werkvloer. Het uiteindelijke doel is om in de komende 50 jaar tot 100.000 levens te redden binnen Europa.

Impact

De verwachting is dat deze nieuwe regels vooral effect hebben in de bouwsector, de chemische, automobiel-, houtbewerkings- en meubelindustrie, de vervaardiging van levensmiddelen en textiel en de gezondheidszorg. De wetgeving is ook van toepassing voor bedrijfstakken waar gevaarlijke stoffen geen onderdeel zijn van het productieproces. Ook in een magazijn of distributiecentrum kun je immers in aanraking komen met gevaarlijke stoffen. Bijvoorbeeld wanneer een medewerker met een heftruck een verpakking met gevaarlijke stoffen kapot steekt.

Risicobewustzijn

In 2018 gaat onze vernieuwde opleiding Veiliger werken met gevaarlijke stoffen van start. In deze opleiding zijn de nieuwe regels al toegepast. De opleiding is er op gericht om medewerkers volledig bewust te maken van de risico’s in hun werkomgeving. Zodat zij weten hoe er gehandeld moet worden als het misgaat. Daarom is veel tijd ingeruimd voor de omgang met persoonlijke beschermingsmiddelen en incidenten. De opleiding is samengesteld in samenwerking met onze leden. Zo sluit de opleiding zoveel mogelijk aan op de praktijk van alledag.

Toegespitste kennis

De opleiding bestaat uit een e-learning en een theoriepraktijkdag. Hierdoor zijn cursisten slechts één dag niet aanwezig op de werkplek. De opleiding is toegespitst op twee doelgroepen: de medewerkers die administratief in contact komen met gevaarlijke stoffen en de medewerkers die produceren, laden of lossen met deze stoffen. Op deze manier voorkom je dat de medewerkers overbodige stof leren die zij in het dagelijks werk niet nodig hebben. We adviseren medewerkers die beiden taken vervullen, of een teamleider of manager zijn, beide praktijkdagen te volgen.

Onze ledenadviseur Marjolein
Contact

Vragen over gevaarlijke stoffen?

Marjolein en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder