18-01-2016  Na jaren onderhandelen is het er dan toch van gekomen: de VS en Europa heffen hun sancties tegen de Islamitische Republiek Iran op omdat het land zich zou hebben gehouden aan de afspraken zoals overeengekomen in de vorig jaar gesloten nucleaire deal. Volgens verladersorganisatie EVO en exportvereniging Fenedex staan veel Nederlandse bedrijven klaar om zaken te doen. 

Belemmeringen

Minister Ploumen (Buitenlandse Handel) waarschuwt dat er nog belemmeringen zijn voor bedrijven om in Iran aan de slag te gaan, maar het bedrijfsleven verwacht veel van het opengaan van de markt.

Exportmogelijkheden

Het geleidelijk opheffen van de sanctiemaatregelen opent mogelijkheden voor Nederlandse exporteurs om zaken te gaan doen met Iran. In november organiseerde het ministerie van Buitenlandse Zaken al een verkenningsmissie naar Iran en daaraan namen ruim zestig Nederlandse bedrijven deel.

Voorbereidingen

Volgens EVO en Fenedex hebben veel bedrijven zich de afgelopen maanden op dit moment voorbereid door hun logistieke processen op te bouwen. Vooral bedrijven in de voedingsindustrie, machinebouw en vervoersmiddelen handelden in het verleden veel met Iran. Deze bedrijven moeten nu op zoek naar nieuwe logistiek dienstverleners en Iraanse partners.

Betalingsverkeer

Als ook de financiële sancties verdwijnen en het betalingsverkeer met Iran weer volledig op gang kan komen, wordt zakendoen volgens EVO en Fenedex pas echt aantrekkelijk voor Nederlandse bedrijven.