Bedrijven vergeten energiebesparende regels te melden

Uit onderzoek van energieleverancier Essent blijkt dat tien procent wel heeft voldaan aan duurzaamheidswet

02-07-2019  MKB-bedrijven zijn verplicht om te melden welke energiebesparende maatregelen ze hebben genomen, maar slechts één op de tien heeft dat voor 1 juli gedaan. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar in opdracht van Essent Zakelijk. Bedrijven die niet voldoen aan de meldplicht, die per 1 juli is ingegaan, kunnen worden beboet.

Handhaven

Hans Verhoeven, directeur Essent Zakelijk, is geschrokken van de cijfers. “Uit onze gegevens maken wij op dat er zo’n 10% van de circa 125.000 bedrijven die verplicht zijn aangifte te doen, ook aangifte heeft gedaan.” Hij roept de overheid op om niet direct te gaan handhaven. “Als je het mij vraagt, lijkt handhaven me in deze fase onzinnig. Het mkb nog beter informeren en stimuleren om te voldoen. Dat is het pad dat we moeten kiezen.”

Uit het onderzoek blijft verder dat het geen onwil is van bedrijven, maar dat de wet bij sommige bedrijven nog onbekend is. Andere bedrijven vragen zich af of de wet ook op hen van toepassing is. Om ondernemers te helpen is eerder al de website WATTjemoetweten.nl gelanceerd. Ondernemers kunnen hier achterhalen of zij moeten voldoen aan de informatieplicht en zo ja, hoe ze dat kunnen doen. Het eLoket, het online rapportageprogramma op de website van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland, is geopend voor het melden van duurzame maatregelen.

Whitepaper

Om je te helpen om energiebesparende maatregelen te nemen hebben we een whitepaper geschreven rondom de Informatieplicht Energiebesparing. In de whitepaper vind je een uitlegvideo, meer informatie over de informatieplicht, een blog van magazijnexpert Arjen Lagerweij en 5 tips om direct energie te besparen in je magazijn.

 

Onze bedrijfsjurist Peter
Contact

Advies nodig of vragen?

Peter en de andere bedrijfsjuristen helpen je graag verder