Bedrijven verwelkomen private bescherming koopvaardijschepen tegen piraterij

Private bewakers mogen koopvaardijschepen beschermen

19-03-2019  Met een meerderheid in de Eerste Kamer is de mogelijkheid om koopvaardijschepen tegen piraterij te beschermen met private bewakers dinsdag wettelijk vastgelegd. Wij vinden het een goed besluit voor handels- en productiebedrijven die gebruikmaken van Nederlandse koopvaardijschepen.    

“90 procent van alle goederen die wij gebruiken worden ergens in de keten over zee vervoerd. Piraterij vormt een serieus probleem bij de aan- en afvoer van goederen langs West- en Oost-Afrika. Het is goed dat Nederland nu rederijen de mogelijkheid biedt om goed geaccrediteerde private bewakers aan boord van koopvaardijschepen te nemen waar de Marine niet in die bescherming kan voorzien. Hierdoor biedt de Nederlandse overheid zeevarenden op Nederlandse koopvaardijschepen meer bescherming tegen piraterij, en lopen handels- en productiebedrijven minder kans dat hun lading verlaat of helemaal niet aankomt op de plaats van bestemming. Het voorkomt dus veel emotionele maar ook materiële schade”, aldus onze directeur Machiel van der Kuijl.

Hoogwaardige bescherming

Wij hebben ons de afgelopen jaren hardgemaakt voor een kwalitatief hoogwaardige bescherming van Nederlandse koopvaardijschepen in risicovolle gebieden. Voor ons is het van belang dat de wet primair de beveiliging van koopvaardijschepen houdt bij de zogeheten Vessel Protection Detachments (VPD’s) van de Marine. Geaccrediteerde private beveiligers kunnen alleen door rederijen ingezet worden waar de marine daarin niet, of niet tijdig, kan voorzien.