Beginnen met binnenvaart

Vervoer over het water geeft minder CO2-uitstoot

03-05-2019  Binnenvaart vervoert ruim dertig procent van al onze producten. Hoe gaat het boeken van transport in zijn werk?

Een bedrijf kan een container die vanuit China in de haven van Rotterdam aankomt, laten vervoeren door een vrachtauto naar de eindbestemming, maar vaak zijn er ook mogelijkheden via de binnenvaart. Bijna elk bedrijf heeft wel een binnenvaarterminal of -haven in de buurt. Er zijn in Nederland meer dan 25 inland-terminals. Andersom kan het ook. Zo verscheept Heineken containers met exportbier meteen met een binnenvaartschip van Alphen aan den Rijn naar Rotterdam.

Minder CO2-uitstoot

Ook voor het MKB biedt de binnenvaart interessante mogelijkheden. Zowel voor containers, droge als natte lading. Vervoer over het water geeft minder CO2-uitstoot en vaak hoeft het niet meer te kosten dan wegtransport. Maar hoe boek je nu eigenlijk een binnenvaartschip voor je transport? Hieronder geven we een overzicht van de meest gebruikte methodes.

 1. Het bevrachtingskantoor.
  Dit is een dienstverlener/makelaar die verlader en binnenvaartschipper aan elkaar koppelen.
 2. De coöperatie.
  Hierbij gaat het om bedrijven zoals NPRC en PTC waar binnenvaartschippers aandeelhouder van zijn. De coöperatie opereert dan als schakel tussen verlader en schipper.
 3. Via apps 
  4shipping of Bargelinks zijn beiden apps waarop de verlader zelf een contract kan afsluiten voor een reis met een binnenvaartschipper.
 4. Via een logistiek dienstverlener/terminaloperator
 5. Eigen relatievloot. 
  In dit geval heeft de verlader een contract met individuele schippers. Dit is meestal het geval als je als verlader bijna volledig afhankelijk bent van binnenvaart.

Watervrees

Veel bedrijven hebben nog last van ‘watervrees’ bij een overstap van wegtransport naar binnenvaart. Om bedrijven meer bekend te maken met de werking en mogelijkheden van binnenvaart organiseren wij op 14 juni de bijeenkomst: ‘Gouden kansen pakken met binnenvaart en spoor’.

Voor bedrijven die eerder met deze materie aan de slag willen, bieden wij ook nog de oplossing van onze modal shift services. Hiermee adviseren wij bedrijven of en zo ja hoe een overstap naar binnenvaart mogelijk is.
 

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder