Belang vrachtvluchten erkend in Tweede Kamer

Twintig procent van de werkgelegenheid op Schiphol is gerelateerd aan vracht.

22-09-2017  In de Tweede Kamer vond gistermiddag het Algemeen Overleg Luchtvaart plaats. Hier was ruim aandacht voor de positie van vrachtvluchten.

Volgens kamerleden zijn vrachtvluchten onderdeel van de mainportstrategie en essentieel voor de exportkansen van ondernemers, onderdeel van het vestigingsklimaat in Nederland en leveren deze vluchten veel directe werkgelegenheid op. evofenedex, ACN en TLN hebben de afgelopen weken veelvuldig aandacht gevraagd bij kamerleden voor het wegvallen van vrachtvluchten als gevolg van de slotschaarste op Schiphol.

Gevolgen merkbaar

Vrachtafhandelaar Menzies World Cargo maakte gisteren bekend dat het ontslag heeft aangevraagd voor meer dan honderd werknemers als gevolg van het wegvallen van vrachtvluchten. Hierdoor zal er dus ook minder vracht af te handelen zijn, waardoor banen op de tocht staan. Toen duidelijk werd dat er vrachtvluchten zouden wegvallen heeft evofenedex direct ook de effecten op werkgelegenheid kenbaar gemaakt. Twintig procent van de werkgelegenheid op Schiphol is gerelateerd aan vracht.

Steun voor ‘local rule’

evofenedex, ACN en TLN hebben de afgelopen weken ingezet op een ‘local rule’ die op korte termijn de schade aan vrachtvluchten moet beperken. Deze ‘local rule’ voorziet in voorrang voor vrachtvluchten bij de verdeling van reserveslots. Rob Jetten (D66) vroeg aan staatssecretaris Dijksma expliciete steun voor een dergelijke maatregel en dit zo spoedig mogelijk te realiseren. De staatssecretaris gaf aan positief tegenover de maatregel te staan, mits deze niet in strijd is met EU-regelgeving. evofenedex kijkt tevreden terug op het debat van gisteren en de aandacht voor vrachtvluchten. Volgende week zal de tweede termijn van het debat plaatsvinden.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder