Belastingdienst: ‘Vraag btw-verlegging aan voor invoeraangifte na brexit’

Een kleine maar zeer nuttige stap voor importeurs

28-01-2019  Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie op 29 maart komt steeds dichterbij. De kans dat beide partijen van elkaar afscheid nemen zonder onderlinge afspraken is helaas zeer groot. Bedrijven doen er goed aan zich voor te bereiden op dit no deal scenario. Een kleine maar zeer nuttige stap voor importeurs is om bij de Belastingdienst btw-verlegging voor de invoeraangifte aan te vragen.

In een brief aan bedrijven die geregeld goederen importeren uit het Verenigd Koninkrijk (VK) raadt de Belastingdienst aan om zo snel mogelijk een vergunning aan te vragen voor de btw-verlegging bij invoer.

Artikel 23-vergunning

Als het Verenigd Koninkrijk op 29 maart 2019 uit de Europese Unie stapt, moeten Nederlandse ondernemers btw gaan betalen over goederen die zij uit het VK invoeren. Zonder de zogenoemde artikel 23-vergunning moet een ondernemer iedere keer dat er goederen worden geïmporteerd aangifte doen en btw betalen bij de Douane. Mét een vergunning hoeft de btw pas betaald te worden bij de eerstvolgende btw-aangifte. De vergunning is aan te vragen met het formulier dat met de brief is meegezonden. Houd rekening met een behandeltijd van acht weken. Meer informatie is te vinden op de website van de Belastingdienst, zoekterm ‘artikel 23’.

Brexitdesk

Wij begrijpen dat er voor ondernemers nog altijd veel onduidelijk is over de brexit. Onze brexitdesk helpt je graag verder. Stel je vraag via: 079 346 7346 of mail naar brexitdesk@evofenedex.nl.

Whitepaper met 40 acties

In de whitepaper ‘Brexit – veertig acties om vandaag mee te starten’ geven we nog meer tips om te voorkomen dat straks je bedrijfsvoering in het honderd loopt. Check bijvoorbeeld de overslagpunten, zorg voor de juiste vergunningen, breng de kosten in beeld en loop de contracten na. Vergeet ook niet om aan (keten)partners te vragen wat zij gaan doen in verband met de brexit.

Anneke
Contact

Vragen over de brexit?

Anneke helpt je graag verder