Belastingverlaging Trump raakt ook Nederlandse ondernemers

Hoe kun je als bedrijf goed omgaan met de verlaagde vennootschapsbelasting in de VS?

14-02-2018  Het verlagen van de vennootschapsbelasting door president Trump klinkt als een mooi geschenk, maar voor Nederlandse ondernemers die in de Verenigde Staten opereren is het juist oppassen geblazen. Het zoeken naar een nieuwe, goede balans op vele vlakken is belangrijk.

Nieuwe belastingwet

Volgens Trump is de nieuwe belastingwet, waarbij de vennootschapsbelasting van 35 naar 21 procent gaat, de grootste verlaging in de Amerikaanse geschiedenis. Door deze nieuwe belastingwet is het wijsheid voor bedrijven die opereren in de VS om de juiste balans te vinden tussen commerciële, juridische, fiscale en HR-belangen. Deze vier belangen liggen niet altijd op een lijn. De commerciële afdeling wil graag in de VS de aanwezigheid stimuleren, maar de juridische en fiscale afdeling geeft liever de voorkeur aan het moederbedrijf in Nederland. Reden daarvoor is de juridische risico’s die er op de loer liggen en het in Nederland gunstige belastingklimaat.

Optimaal bedienen

Vanwege de nieuwe wind van Trump’s ‘America First’ zullen Nederlandse bedrijven die actief zijn in de VS een afweging moeten maken of alle belangen nog wel optimaal bediend worden. Kijk bijvoorbeeld naar het visum. Immigratie-advocaten verwachten dat het in de nabije toekomst een stuk lastiger wordt voor bedrijven om visa en werkvergunningen te krijgen voor expats en hun familie. Wel zorgt het nieuwe tarief van 21 procent er voor dat voordeliger is om winst weg te schrijven op de Amerikaanse dochteronderneming. Samengevat is het aantrekkelijk om het klantenbestand en de productie uit te breiden in de VS, maar het is aan de andere kant handig om de rol van de bv te verkleinen.

Verschil staten

Naast de federale maatregelen moet er ook rekening worden gehouden met de lokale regels per stad en staat. Voorheen was deze lokale vennootschapsbelasting deels aftrekbaar van de  federale belastingheffing, maar dat mag niet meer. Daardoor zullen bedrijven naar staten uitwijken waar het belastingtarief het meest gunstig is. Staten zijn daar wel alert op. Het verlies van opbrengsten uit vennootschapsbelasting en de toename van e-commerce zorgt ervoor dat staten agressiever worden bij het toepassen van wetgeving omtrent belasting aanwezigheid (nexus). Daardoor zijn bedrijven verplicht in die staat belasting te betalen.

Afwegen

Kortom, het voldoen aan de vereisten van de diverse Amerikaanse autoriteiten en jurisdicties wordt een steeds belangrijker onderdeel in de afweging door wie de belasting wordt betaald: het Nederlandse moederbedrijf of door de Amerikaanse dochteronderneming. De verwachting is dat de bv’s minder risico willen lopen om zo uit de greep te blijven van de sub-federale autoriteiten, maar de commerciële activiteiten en winst te laten groeien in de Amerikaanse dochteronderneming.

Op donderdag 22 maart aanstaande hoor je tijdens de Masterclass Juridische en fiscale aspecten in de VS welke effect de nieuwe belastingwet van Trump heeft op Nederlandse bedrijven met een dochteronderneming in Amerika en hoe zij het meest optimaal de Amerikaanse markt kunnen betreden.

Onze bedrijfsjurist Peter
Contact

Advies nodig of vragen?

Peter en de andere bedrijfsjuristen helpen je graag verder