24-02-2016  De jonge Belgische ontwerper Fabian Breës (Universiteit van Antwerpen) heeft in Hannover de hoofdprijs gewonnen in de tweejaarlijkse ontwerpwedstrijd van Toyota Material Handling.

Kuikens

Zijn ontwerp heet de 'Flock' en is gebaseerd op het beeld dat hij kreeg van een moedereend met kuikens, vertelt hij. Het grote voertuig is een mobiele hefmast is de moeder. Lage pallettrucks zijn de kuikens die 'uitzwermen'. De hefmast verplaatst in zijn ontwerp de pallets over grotere afstanden in het magazijn en de pallettrucks nemen het aanvullende transport voor hun rekening.

Honderden tekeningen

Het ontwerp van Beës werd volgens opgave van Toyota als beste gekozen uit 560 inzendingen. Hij won in de finale van een Tjechische student en een studententeam van drie Finnen. Alle finalisten ontvangen een geldbedrag en krijgen een half jaar betaalde stage in het ontwerpteam van Toyota Material Handling.

Geen chauffeurs

Een algemeen beeld van de tien genomineerde ontwerpen voor een 'heftruck van de toekomst' is dat voor heftruckchauffeurs geen plaats is ingeruimd. Veel tekeningen tonen een voertuig dat autonoom kan rijden. Het weglaten van een werkruimte voor chauffeurs maakt het kennelijk mogelijk nieuwe concepten te bedenken.