België de mist in met boetes voor ontbreken CMR

Politie schrijft ten onrechte boetes van 1500 euro uit voor ontbreken vrachtbrief bij eigen vervoerders.

10-07-2018  Meerdere leden met eigen vervoer hebben ten onrechte een boete van 1500 euro gehad in België omdat zij volgens de dienstdoende agenten geen CMR bij zich hadden. Volgens diverse verdragen en verordeningen is een dergelijk document helemaal niet vereist voor eigen vervoerders. Het Belgische Openbaar Ministerie heeft de fout inmiddels toegegeven en gaat de boetes terugstorten.

De afgelopen tijd meldden zich meerdere leden bij onze ledenservice die een dergelijke boete hadden gekregen. Onze bedrijfsjurist Peter Ruyter legt uit waar de Belgen de mist ingaan. “Naar onze mening is de boete geheel ten onrechte. Immers voor het verrichten van vervoer voor eigen rekening (eigen vervoer) is geen CMR-vrachtbrief vereist. Op grond van het CMR-verdrag, de Europese verordening en richtlijn voor goederenvervoer over de weg en de daarop gebaseerde wetgeving (ook de Belgische wet) geldt deze verplichting alleen voor het beroepsgoederenvervoer over de weg.”

Opheldering

De indruk leeft dat deze verkeerde beoordeling wordt gemaakt door een gebrek aan kennis bij politie-eenheden in de regio Antwerpen. “Daarom hebben we het Parket van het Openbaar Ministerie in Antwerpen om opheldering gevraagd en aangedrongen op restitutie van de ten onrechte oplegde boetes”, aldus Ruyter. “Dit heeft er toe geresulteerd dat de onjuiste interpretatie over de verplichting tot het voeren van een CMR-vrachtbrief voor eigen vervoer van de baan is. De bedrijven die in consignatie (onder protest) hebben betaald, krijgen bericht van de Procureur dat hun boete wordt gerestitueerd.”

Protest

Mocht er bij een controle alsnog een boete worden gegeven, dan adviseren wij onze leden deze boete alleen te betalen onder protest door het vakje ‘betaling in consignatie’ aan te laten vinken en hiervan een proces-verbaal op te laten maken. Op deze manier is het mogelijk om tegen de boete in bezwaar te gaan. Het is ook verstandig om een pakbon of factuur te laten zien, waarmee aantoonbaar is dat eigen klanten worden beleverd. Als eigen vervoerder een CMR meenemen raden wij af. Bij inspectiediensten kan dan de indruk ontstaan dat er beroepsgoederenvervoer wordt verricht.

Risicoscan Wegvervoer

Voor bedrijven die hun eigen vervoer verrichten is door de experts van evofenedex een gratis Risicoscan ontwikkeld. Daarmee krijgen bedrijven inzicht in de mogelijke risico’s die zij lopen met hun wegtransport. De risicoscan is ontwikkeld op basis van de ervaringen van onze ledenservice en de onderwerpen waarover de meeste misverstanden bestaan. Na afloop ontvangt de deelnemer een beoordeling van zijn risico’s en aanvullende informatie over de wetgeving.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder