Belgische boetes van de baan

12-11-2018  Diverse leden van onze vereniging zijn door de Belgische rechter vrijgesproken van vrachtbrief-boetes, die tot in de honderden euro’s liepen. De betrokken bedrijven zijn eigen vervoerders. Ze werden beboet vanwege het niet kunnen tonen van een CMR-vrachtbrief. Met hulp van onze juristen is bezwaar gemaakt tegen deze boetes en de Belgische rechter heeft die bezwaren nu gegrond verklaard.   

Enkele leden van onze vereniging kregen deze zomer te maken met een nare verrassing. Deze eigen vervoerders kregen, na te zijn aangehouden in België, boetes opgelegd vanwege het niet kunnen tonen van een CMR-vrachtbrief. We ontvingen meerdere meldingen over deze gang van zaken en besloten om samen met deze leden aan de slag te gaan om de boetes te laten kwijtschelden.

Uitspraak

Op grond van het CMR-verdrag - de Europese verordening en richtlijn voor goederenvervoer over de weg en de daarop gebaseerde wetgeving (ook de Belgische wet) - geldt deze verplichting namelijk alleen voor het beroepsgoederenvervoer over de weg. Samen met onze leden hebben we deze zaken voor de Belgische rechter gebracht. Die kwam vorige week met de verlossende uitspraak dat de boetes inderdaad onterecht zijn opgelegd.

Advies

Het zou natuurlijk mooi zijn als deze boetes nu geheel van de baan zijn, maar voor het geval er toch een boete wordt opgelegd adviseren wij onze eigen vervoerders bij elk transport een pakbon, factuur en de evofenedex-eigen-vervoers-kaart mee te nemen als bewijs dat het écht gaat om eigen vervoer. Als de betrokken inspecteur zich toch niet laat overtuigen, moet de boete helaas meteen worden voldaan. We raden aan de boete dan nadrukkelijk onder protest te betalen en hiervan een proces verbaal te laten opmaken (lees: ‘betaling in consignatie’). Hierdoor is het recht bedongen om tegen de boete in bezwaar te kunnen gaan. Laat het vervolgens zo snel mogelijk aan ons weten, dan zullen we helpen waar we kunnen.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder