Benelux en India tekenen akkoord over digitale uitwisseling van gegevens

Wij juichen deze ontwikkeling sterk toe

15-12-2017  De Benelux en India hebben een akkoord getekend over de digitale uitwisseling van gegevens op het gebied van voedsel en landbouwproducten. Digitale uitwisseling van gegevens maakt het gemakkelijker voor controlediensten om aan de grens risico-analyses te maken en betrouwbare in- en exporteurs te faciliteren.

Proefproject

Het akkoord houdt in dat er een proefproject wordt gestart tussen India en Nederland. De bevindingen die hieruit voortkomen, worden vervolgens gebruikt in de twee andere Benelux-lidstaten.

Toejuichen

Wij juichen deze ontwikkeling sterk toe. Wij voeren regelmatig overleg in Benelux-verband over douane en transportbeleid. De afgelopen jaren heeft de Benelux-organisatie zich opgeworpen als een voorvechter van innovatie en handels-facilitering. Dit voorstel past in het streven om als Benelux tot de logistieke top van Europa te blijven behoren en deze positie nog verder te versterken.

Veel te winnen

Naar verwachting gaat deze proef met India bijdragen aan een soepele afdoening van certificaten die veelal nodig zijn voor voedsel en landbouwproducten. Juist op deze gebieden is nog veel te winnen met een efficiëntie slag in de afhandeling aan de buitengrens. Dat geldt in India en in Nederland. De handel met India levert in Nederland zo’n 18.000 banen op.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder