17-02-2015  Veel ondernemers haken regelmatig een aanhangwagen achter de bestelauto of lichte vrachtauto. Ze maakten dan gebruik van een vrijstelling, die bepaalt dat binnen Nederland de tachograaf niet gebruikt hoeft te worden. Maar op 2 maart treedt er een nieuwe tachograaf verordening in werking.

Vanaf die datum mag een tachograaf alleen achterwege blijven als: 

  • het totaal gewicht van het voertuig of de voertuigcombinatie onder de 7.500 kg blijft en de bestuurder niet meer dan 12 uur per week met deze combinatie rijdt en
  • de bestuurder aan het werk gaat met de materialen of machines die hij meeneemt.

100 kilometer

Deze vrijstelling is bovendien alleen van toepassing als het voertuig binnen een straal van 100 kilometer vanaf de vestigingsplaats van het bedrijf blijft. Het is dan weer een voordeel dat deze wijziging ook grensoverschrijdend geldt. Iemand uit de grensstreek kan dus ook in het buitenland zich op deze uitzondering beroepen, mits hij aan de voorwaarden voldoet.

EVO vrijstellingcheck

Voor wie nog vragen heeft of twijfelt, biedt EVO een controlemogelijkheid. De EVO-Ledenservice biedt de vrijstellingcheck aan om te beoordelen of de vrijstelling tachograafplicht nog steeds van toepassing is.

Vul het online formulier in