18-09-2015  Data delen, lading bundelen en fietslogistiek. Deze en andere onderwerpen kwamen donderdag aan bod tijdens het evenement 'Stedelijke logistiek in Rotterdam; nu, straks en in de toekomst', mede-georganiseerd door EVO.

'We moeten uit de loopgraven komen', opende dagvoorzitter Jeroen de Veth het evenement. Volgens De Veth, belangenbehartiger bij EVO, is het onderwerp stedelijke logistiek te lang beheerst door tegenstellingen tussen ondernemers, gemeenten en burgers. Volgens hem is het tijd om samen de handschoen op te pakken.

Gedragsverandering

Dat werd onderschreven door Susanne Balm, projectleider City Logistics bij de Hogeschool Amsterdam. Volgens haar is 'gedragsverandering bij grote ontvangers in de stad' de sleutel om steden groener te maken. Een verandering gaat volgens Balm in stappen: bewustzijn, weten, willen, kunnen, doen en volhouden. 'Samenwerken betekent dat je financiële, logistieke, contractuele en politieke barrières weet te slechten', zo stelde ze.

Tijdens het evenement in het Innovatiecentrum Duurzaam Bouwen in Rotterdam brachten ondernemers, belangenorganisaties en vertegenwoordigers van de gemeente Rotterdam die samenwerking in de praktijk. In workshops werden de circa honderd deelnemers bijgepraat op thema's als ontkoppelpunten aan de rand van de stad, fietslogistiek en In-Car-systemen.

Samenwerking

Daarnaast bood de bijeenkomst alle ruimte voor het delen van ideeën en het aanzetten tot samenwerking. Deze kwam ook in de praktijk in Rotterdam. Zo deelde een logistiek dienstverlener de informatie dat hij tijdens sommige van zijn ritten nog vrachtcapaciteit over heeft, waarop een verlader constateerde dat hij op die ritten nog wel wat lading kwijt kan. Een aanwezige gemeentevertegenwoordiger beloofde te gaan kijken naar een versoepeling van de venstertijden in de betreffende stad.

Een perfect voorbeeld van samenwerking, constateerde De Veth. Volgens Kamil Górak, regioadviseur bij EVO, is er veel goede wil bij bedrijven en gemeenten. 'Maar met goede wil alleen komen wij er niet. EVO zal samen met haar leden, de vervoerders en de gemeente concrete initiatieven starten. En als die initiatieven er al zijn, dan zullen wij daar een flinke zet aan geven richting andere bedrijven en regio’s.'

Maatregelen

Tijdens de bijeenkomst deelde Ecostars, een Rotterdams platform dat vervoerders helpt bij het verminderen van hun brandstofverbruik en hun uitstoot, certificaten uit aan 'groene' ondernemers. Zij treffen milieuvriendelijke maatregelen, zoals het stimuleren van chauffeurs om zuinig te rijden en het inzetten van distributiefietsen in steden.

De organisatoren van het evenement, EVO, TLN, De Verkeersonderneming en de Gemeente Rotterdam, zetten in op een blijvende samenwerking en een uitbreiding van dit initiatief naar andere Nederlandse steden. Een volgende bijeenkomst is gepland op 26 november. Ondernemers en gemeentevertegenwoordigers die belangstelling hebben in ideeënuitwisseling en samenwerking op het terrein van stedelijke distributie, worden uitgenodigd om contact op te nemen met EVO.