18-06-2015  Nadat EVO dinsdag de problemen met verstekelingen in Calais en andere oversteekplaatsen aankaartte, lijkt er in Groot-Brittannië beweging te zitten in het boetesysteem.

Herzien

TTM meldt dat de Britse overheid bereid is om haar boetebeleid te herzien. Volgens TTM probeert SP-Europarlementariër Dennis de Jong om partijen samen te brengen om maatregelen te treffen om het verstekelingenprobleem in Calais aan te pakken.

Verhogen?

EVO ontving deze week echter tegenovergestelde signalen. Groot-Brittannië zou de controles versterken en de wetgeving aanpassen zodat het mogelijk wordt om de boetes te verhogen van 2000 naar 2500 pond per immigrant. De chauffeur wordt namelijk mensenhandel verweten. De boete wordt aan de chauffeur individueel en de werkgever separaat opgelegd.

Helpdesk

EVO startte deze week een Calais-helpdesk voor ondernemers die hun goederen naar Groot-Brittannië vervoeren en rond het Franse Calais te maken hebben met steeds gevaarlijker situaties. Soms hangen de verstekelingen aan het onderstel van de vrachtauto, maar veel vaker dringen ze de laadruimte binnen. Als de Britten de illegalen aantreffen, levert dat ondernemers een boete op die kan oplopen tot 2000 pond per verstekeling. EVO wil dat de Britten de boetes kwijtschelden.

Hoek van Holland

Staatssecretaris Dijkhoff van Justitie zegt de problemen met verstekelingen serieus te nemen. Hij bracht een bezoek aan Hoek van Holland en kondigde extra veiligheidsmaatregelen aan bij de haven.