11-06-2014  Het verzamelen en combineren van de juiste informatie, big data, is bij uitstek geschikt om logistieke processen te verbeteren. Dat zegt expert Eric van Tol, in het juni-nummer van EVO Logistiek.

Goud

Over ‘big data’, de explosie van informatie, zijn de meningen verdeeld. ‘Het is het nieuwe goud en het zal de wereld om ons heen radicaal en voorgoed transformeren’ tegenover ‘het is een groot gevaar voor de privacy’. Hoe het ook zij, bedrijven maken steeds vaker gebruik van supercomputers en slimme nerds, om via algoritmen allerlei nuttige wetenswaardigheden boven tafel te krijgen. Door ‘deep insight’ is de klant volledig te doorgronden.

Geschikt

Volgens expert Eric van Tol, boegbeeld van het expertisecentrum big data, zijn big data bij uitstek geschikt om logistieke processen te verbeteren. Het verzamelen en combineren van de juiste informatie kan volgens hem bottlenecks voorkomen, maar bijvoorbeeld ook helpen de bestaande vrachtcapaciteit beter te benutten.

Inzicht

Enkele voorbeelden: DHL bespaart door analyse van big data inmiddels zevenduizend manuren per jaar en vliegt met vollere vliegtuigen. De Amerikaanse retailer Amazon heeft dankzij analyse van big data zo’n diep inzicht in haar klanten gekregen dat ze tegenwoordig zelfs al pakketjes naar ze toestuurt voordat er is besteld.

Supercomputers

EVO Logistiek sprak met Van Tol, boegbeeld van het expertisecentrum big data, over supercomputers, nerds en algoritmen. Valt er met big data geld te verdienen? En zo ja, hoe dan? Het omslagartikel van het juni-nummer van EVO Logistiek, dat donderdag is verschenen, is volledig gewijd aan big data.

Proefexemplaar

Geïnteresseerden in het artikel kunnen een proefexemplaar van het juni-nummer EVO Logistiek gratis thuis gestuurd krijgen. Hierin ook onder andere een nabeschouwing van de Duitse vakbeurs Cemat, de zin en onzin van logistieke rankings en een artikel over de ‘slimme snelweg’ van de toekomst.

Wilt u een proefexemplaar, mail dit dan naar redactie@evo.nl.