29-10-2015  Buro voor Fysieke Arbeid, TNO, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en programma Duurzame Inzetbaarheid organiseren op 5 november de bijeenkomst ‘Leren en innoveren’. Deze bijeenkomst is bedoeld voor bedrijven en organisaties uit verschillende sectoren die kennis over fysiek belastend werk en duurzame inzetbaarheid van personeel willen brengen en halen.

Workshop

Op het programma staan diverse workshops, waarvan EVO er een voor haar rekening neemt, namelijk ‘De mens als centrale factor voor de aanpak van lichamelijk zwaar werk in de warehousingsector (distributiecentra, magazijnen, opslag).

Verhoogd risico

Nederland kent ruim 100.000 bedrijven met een magazijn. Daarin werken vele honderdduizenden magazijnmedewerkers, zoals heftruckchauffeurs en orderpickers. Zij lopen door de aard van hun werkzaamheden - tillen, dragen, duwen, trekken - een verhoogd risico op blessures aan bijvoorbeeld rug, nek, schouders, armen en handen. Ook voeren zij veel repeterende bewegingen uit of staan bloot aan trillingen.

Mens

In de workshop gaat EVO in op de belangrijkste factor om zwaar fysiek werk in het magazijn op een gezonde manier aan te pakken: de mens. Hoe kan een bedrijf of leidinggevende er bijvoorbeeld voor zorgen dat werknemers de beschikbare hulpmiddelen gebruiken en zich houden aan de optimale processen en procedures? Hoe kunnen zij uitval van medewerkers op de korte en op de langere termijn voorkomen door het werk anders in te richten?

De bijeenkomst wordt gehouden tussen 13.30 en 18.00 uur op het Bouw & Infra Park in Harderwijk.