Binnenvaart blijft last houden van droogte

Lage waterstanden in de Rijn en Waal zorgen voor problemen

16-10-2018  De problemen met lage waterstanden in de Rijn en Waal zijn voorlopig nog niet voorbij. Daarvoor waarschuwt Rijkswaterstaat. De vrees is dat de waterstand van de Rijn in Midden-Duitsland bij Kaub zover daalt dat er helemaal geen scheepvaartverkeer meer mogelijk is.

Joost Sitskoorn (adjunct-directeur) merkt dat de problemen voor schippers blijven voortduren. “De schepen nemen tot wel de helft minder lading mee zodat ze hoger liggen. Daardoor heb je twee schepen nodig om dezelfde lading te vervoeren, maar die capaciteit is er niet. En overstappen op bijvoorbeeld wegvervoer is lastig, omdat daar ook een enorm capaciteitsprobleem is.” En dat heeft gevolgen voor de aflevering van goederen. “Denk aan grondstoffen voor de bouw, diervoerder producten en brandstoffen. Maar ook de containervaart kampt met deze problemen.”

Brandbrief

De sector stuurde vorige week een brandbrief naar minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) om aandacht te vragen voor de problemen. “De politiek heeft afspraken gemaakt met andere landen over de waterverdeling in de rivier. Je kunt wel iets doen met de sluizen, maar wat we echt nodig hebben is regen, veel regen.”

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder