15-10-2014  De sancties en tegensancties tussen Rusland en de Europese Unie zijn onderdeel van een negatieve trend. De wereldwijde politieke steun voor een verdere globalisering van de wereldhandel neemt af.

Dit stellen Dennis Heijnen en Godfried Smit, beleidsadviseurs internationale handel bij EVO, in een gezamenlijk opinieartikel in de nieuwste uitgave van Supply Chain Management.

‘Dit begon al bij de uitbraak van de economische crisis in 2008, waarbij verschillende landen eigen markten gingen beschermen. Denk aan de Duitse, Franse en Amerikaanse steun voor de eigen auto-industrie. Eenzelfde geluid horen we nu opnieuw in Europa met een toenemende promotie voor producten van eigen bodem’, aldus Heijnen en Smit.

Onderhandelingen

‘Ook de bilaterale onderhandelingen tussen de EU en de VS, over een trans-Atlantische vrijhandelszone, verlopen moeizaam’, aldus de beleidsadviseurs. ‘Vooral bij NGO’s is er veel verzet op enkele onderdelen van het akkoord. Dit verzet zorgt ervoor dat sommige politici openlijk hun twijfels uiten over de winst van het handelsakkoord.’

Naast de spanningen op bilateraal vlak stellen Heijnen en Smit ook dat het multilaterale Bali-akkoord van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), dat vorig jaar december werd gesloten, op lossen schroeven staat.

Open grenzen

Heijnen en Smit stellen in Supply Chain Magazine dat het bedrijfsleven, burgers én de overheid zich volop moeten blijven inzetten voor open grenzen. Zowel op politiek als op internationaal rechtelijk vlak.

‘Het afbrokkelen van politieke steun voor vrije wereldhandel en het onvoldoende respecteren van internationaal afgesproken handelsregels over het instellen van sancties, is op de lange termijn zeer schadelijk. Regeringsleiders moeten daarom beducht zijn voor de gevolgen van het terugtrekken achter de eigen grens.’