Blog | Bent u ook zo bang?

door Jack van der Veen

27-11-2017 Angst is één van de sterkste menselijke emoties en drijfveren. Vaak wordt angst als puur negatief beschouwd. Iemand die bang is wordt dan gezien als laf, een angsthaas of een slappeling. Uiteraard worden we liever gezien als moedig, onverschrokken en ondernemend.

Voordeel of nadeel?

Een bekend gegeven is dat mensen meer nadeel ervaren van een verlies dan dat ze een voordeel ervaren van het verkrijgen van iets nieuws. Het verklaart waarom de meeste mensen risico-avers zijn. Dat is op zich helemaal geen slechte eigenschap. Juist angst kan er voor zorgen dat mensen alert blijven op mogelijke gevaren, dat ze zich voorbereiden op wat gaat komen en dat ze geen onverantwoorde risico’s nemen.

Verlammend

Met een beetje angst is dus niks mis mee. Maar het wordt anders als het te ver door schiet. Angst kan inderdaad verlammend werken. Spreekwoordelijk is de konijn die in de koplampen van de op hem af razende auto blijft kijken. Maar deze ‘freeze’ van de konijn kan, mits niet te lang vol gehouden, ook heel verstandig zijn. In een gevaarlijke situatie is het goed om eerst op te nemen wat er allemaal gebeurd en even na te denken. En om niet in blinde paniek allemaal overhaaste, en daarmee vaak verkeerde, beslissingen te nemen.

Innovaties en veranderingen

Bij het doorvoeren van innovaties en veranderingen speelt angst ook een belangrijke rol. Die angst wordt vaak ingegeven doordat je wel weet wat je hebt in de oude situatie maar niet wat je krijgt in de veranderende situatie. En mensen die heel angstig zijn komen niet makkelijk in de vaak toch noodzakelijke beweging. Dan helpt heeft om eerst even een korte ‘freeze’ te nemen en rustig te kijken wat er allemaal gebeurd.

Ook in de supply chain zijn innovaties aan de orde van de dag, denk aan robotisering, blockchain, big data, 3D printen, drones en nog veel meer. Zeker weten dat dit de nodige veranderingen met zich mee brengt. Maar hoe dat allemaal gaat gebeuren is nog niet helemaal duidelijk.

Collegereeks

Het is daarom dat Nyenrode Business Universiteit en evofenedex gezamenlijk een collegereeks hebben ontwikkeld met theorie en praktijk van innovaties en de supply chain. Als u daaraan deelneemt kunt u een korte ‘freeze’ nemen en zien wat er allemaal gebeurd en daaruit uw actieplan bepalen. En waarschijnlijk blijkt ook dat er eigenlijk niets is om echt bang voor te zijn. Behalve dan de angst dat alle bij het oude blijft.

Jack van der VeenAuteur: Hoogleraar Jack van der Veen is als professor Supply Chain Management verbonden aan de leerstoel van evofenedex op de Nyenrode Business Universiteit.

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder