Omdat het bedrijven economisch gezien nog steeds niet voor de wind gaat, blijft het belangrijk om kritisch naar de kosten te kijken. De kosten van het eigen vervoer blijven echter vaak onderbelicht. En dat is jammer, want ook op dit gebied zijn diverse maatregelen te nemen waarmee kosten bespaard kunnen worden.

Soms kan het efficiënter zijn om het transport uit te besteden, maar ook als u uw transport zelf wilt blijven doen, kunt u kosten besparen. EVO signaleert dat op loon- en brandstofkosten vaak efficiencyslagen te maken zijn. De meeste winst kan worden geboekt door een efficiëntere inzet van voertuigen en chauffeurs. Minder uren en minder kilometers door een strakkere planning leiden immers direct tot kostenreductie.

Besparing op loonkosten

Door kritisch naar de inzet van het voertuig en chauffeurs te kijken, kunt u al veel kosten besparen. Veranderingen in bijvoorbeeld uw distributiestructuren, de afleverfrequenties en aflevertijdstippen leveren soms al flinke besparingen op. Want, is het wel nodig om elke dag te leveren? Kan het aantal leveringen misschien niet worden teruggebracht naar één, twee of drie keer per week? Hierbij heeft u natuurlijk wel de medewerking van uw klanten nodig. Vaak blijkt echter dat er in overleg veel meer mogelijk is dan u aanvankelijk dacht.

Inzicht in kostprijs

Om op transportkosten te besparen, moet u eerst inzicht krijgen in de kostprijs van het transport. Wat kost een auto met chauffeur nu eigenlijk per uur en per kilometer? Om u hierbij te helpen organiseert EVO op 20 november de workshop Kostprijscalculatie. Na het volgen van deze workshop heeft u inzicht in wat uw eigen voertuigen per uur en per kilometer kosten. U bent dan in staat om de transporttarieven voor uw eigen organisatie te berekenen. Ook kunt u de transporttarieven van een logistiek dienstverlener beter begrijpen.

Meer informatie over de workshop