Regeldruk en bureaucratie. We hebben er allemaal een broertje dood aan. Niet voor niets presenteert EVO volgende week een top 10 van overbodige regels en administratieve lasten. Maar waar komen al die regels, voorschriften en wetten eigenlijk vandaan?

Vaak zijn we net zo vaak slachtoffer als dader. Verbeter daarom de wereld en begin bij het afschaffen van uw eigen regels.

Logistiek

In de logistiek zijn er veel regels, wetten, voorschriften en richtlijnen waar we aan moeten voldoen. Zeker als je exporteert of importeert kom je om in de bureaucratie.

Het ergste is misschien wel als regels elkaar tegenspreken. Of erger nog: als verschillende organisaties en verschillende instanties ieder hun eigen regels hebben. Dan moet je dus iedere keer weer anders handelen.

Voordat we in een klaagzang vervallen is het echter goed ons iets af te vragen: wie creëert eigenlijk al die regels? En met welk doel?

Gemeenschap

Welbeschouwd heeft iedere regel immers een achterliggende gedachte die niet onredelijk is. Instanties willen bijvoorbeeld gedrag voorschrijven (of verbieden) om zo de gemeenschap te beschermen. Maar ja, er zijn veel verschillende gemeenschappen en die verschillen van mening over wat ‘wenselijk’ is.

Voorkomen

Ook willen we van onze fouten leren en rampen voorkomen. De vuurwerkramp in Enschede en de brand in café Het Hemeltje in Volendam – dat mag natuurlijk nooit meer gebeuren. En tja, als je dit soort rampen echt wil voorkomen dan is een tsunami aan regels bijna onontkoombaar.

Kortom: regels worden gemaakt door onszelf. De maatschappij dat zijn wij. Samen hebben we al die regels ingevoerd. De waarheid is dat we onze eigen regels altijd heel redelijk vinden, maar die van anderen overbodig, lastig, betuttelend en beklemmend.

Verantwoordelijkheid

Is er iets aan al die regels te doen? Ja, hoor. Besluit allereerst om er zelf van af te zien. Accepteer dat dingen mis kunnen gaan en heb vertrouwen in uw omgeving. Geef in richtlijnen aan wat u gewenst gedrag vindt, maak dingen bespreekbaar en gun anderen hun eigen verantwoordelijkheid.

We kunnen òf regels accepteren òf er voor kiezen om de onderlinge sociale en ethische banden te versterken. Aan u de keus.

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder