01-10-2013  Het is alweer een half jaar geleden dat EVO samen met Gezond Transport een Europese prijs won voor... Zou iemand dit nog weten?

In maart werd onze campagne Heftruckhelden in Dublin bekroond met de ‘European Good Practice Award’, een prijs voor de beste samenwerking tussen managers en werknemers voor risicopreventie. De prijs mag dan misschien vergeten zijn, de aandacht voor magazijnveiligheid is alleen maar toegenomen.

Veiligste Magazijn

Binnenkort is er namelijk weer een prijzenfestival, dit keer bij EVO zelf. Op 10 oktober kiezen we het veiligste magazijn van 2013. Dit jaar dingen ook bedrijven met kleinere magazijnen mee naar de prijs en dat is voor veel ondernemers spannend én motiverend. Door meer veiligheidsbewustzijn voelen medewerkers zich veiliger. Een arbeidsvoorwaarde? Zo zou ik het niet willen noemen. Het is simpelweg essentieel voor de continuïteit van een bedrijf en de werkzaamheden in het magazijn.

Zelfregulering

De magazijnveiligheid kunnen we met zijn allen verbeteren. We gaan namelijk langzaam maar zeker naar een ‘leven’ van zelfregulering toe. De terugtredende Inspectie SZW zal hoofdzakelijk risicogericht controleren. Bedrijven zullen er op de één of andere manier voor moeten zorgen dat de magazijnveiligheid voortdurend de aandacht heeft. Dit is het gevolg van het SER-advies Gezond en Veilig Werken, dat de regering heeft overgenomen en waar het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid mee aan de slag is gegaan. Ook EVO werd gevraagd hoe ‘de sector magazijn’ dit wil bewerkstelligen.

Sector?

Ja, je mag eigenlijk wel spreken over een magazijnsector. Wie heeft er immers geen magazijn?  Zo’n 100.000 bedrijven in ieder geval wel. En overal spelen dezelfde problemen, maar waar het ene bedrijf deze magazijnproblemen reeds heeft aangepakt, blijft het andere bedrijf nog ver achter. EVO gaat daarom overleggen met SZW en Inspectie hoe we bedrijven hiermee kunnen helpen.

Zo helpen we elkaar naar een grotere magazijnveiligheid, betere bedrijfscontinuïteit en een veiliger gevoel voor werknemers. Dat is pas zelfregulering.

Meer hierover? Handvatten voor een Gezond en veilig magazijn? Kom 5 november naar EVO, naar het seminar ‘In 5 stappen naar een gezond en bewust veilig magazijn’.